سیستم XDS فولکس واگن نمونه پیشرفته قفل دیفرانسیل های الکترونیکی (Electronic Differential Lock) است.
عملکرد این سیستم هنگامی که خودرو پایداری خود را از دست می دهد (loss Of Traction) شروع نمی شود، بلکه هنگام عبور خودرو در پیچ های تند و در حرکت با سرعت بالا سیستم XDS فعال می شود تا عملکرد خودرو در پیچ ها بهتر شود و تمایل خودرو به خارج شدن از پیچ (Understeer) را کم تر می کند.
در همه خودروها برای انتقال قدرت از گیربکس به موتور از یک بخش مکانیکی به نام دیفرانسیل استفاده می شود تا قدرت خروجی از گیربکس متناسب با نیاز هر چرخ تقسیم شود و به آن ها تحویل داده شود. محل قرارگیری با توجه به نوع خودرو می تواند متفاوت باشد. خودروهای باری اکثراً دیفرانسیل عقب اند، خودروهای شهری و اقتصادی دیفرانسیل جلو و خودروهای کراس اوور و شاسی بلند هم در نسخه های دو دیفرانسیل تولید می شوند و هم دیفرانسیل جلو.
برای حرکت خودرو در پیچ ها و هنگام رانندگی در شهر نیاز است سرعت چرخش چرخ ها با هم متفاوت باشد، زیرا برای مثال در هنگام پیچیدن سرعت چرخی که داخل پیچ است از سرعت چرخی که خارج پیچ است کمتر است. علت این تفاوت در سرعت این است که چرخ درون پیچ شعاع چرخش کم تری نسبت به چرخ بیرونی طی می کند و به همین دلیل نیاز است نسبت به چرخ بیرون با دور کم تری بچرخد تا مسافت کم تری (۲R که R شعاع چرخ است) را طی کند. دیفرانسیل به کاررفته در خودروها به چرخ ها اجازه می دهد هر کدام بتوانند با سرعت متفاوتی نسبت به یکدیگر دوران کنند.
مشکل اصلی دیفرانسیل ها این است که در صورت هرزگردی یکی از چرخ ها تمام قدرت خروجی از گیربکس به همان چرخ می رسد و این مشکل می تواند در شرایط مختلف بسیار خطرآفرین باشد. برای مثال، اگر چرخی درون چاله ای گیر کند و چرخ دیگر معلق باشد، تمام قدرت تولیدی گیربکس توسط دیفرانسیل به چرخ معلق منتقل می شود و باعث هرزگردی آن چرخ می شود. در صورتی که، قدرت باید به چرخی که گیر کرده است داده شود تا خودرو بتواند از چاله خارج شود. در این شرایط از قفل کننده دیفرانسیل یا Diff Lock استفاده می شود تا قدرت خروجی از گیربکس را به صورت نصف نصف به هر چرخ تحویل دهد.
یکی دیگر از موقعیت هایی که ممکن است مشکل دیفرانسیل به چشم آید و خطرساز شود هنگامی است که سطح جاده لغزنده است. در این شرایط چرخی که هرزگرد شده است توان بیش تری را دریافت می کند و همین قضیه باعث می شود کنترل خودرو سخت تر شود. برای حل این مشکل در خودروها از سیستم ESP یا کنترل پایداری استفاده می شود تا با استفاده از سیستم ترمز ABS از سرعت چرخی که در حال هرزگردی است کم شود تا دیفرانسیل بتواند قدرت خروجی را متعادل تر تقسیم کند و کنترل خودرو راحت تر شود.
سیستم XDS فولکس واگن نمونه پیشرفته قفل دیفرانسیل های الکترونیکی (Electronic Differential Lock) است. عملکرد این سیستم هنگامی که خودرو پایداری خود را از دست می دهد (loss Of Traction) شروع نمی شود، بلکه هنگام عبور خودرو در پیچ های تند و در حرکت با سرعت بالا سیستم XDS فعال می شود تا عملکرد خودرو در پیچ ها بهتر شود و تمایل خودرو به خارج شدن از پیچ (Understeer) را کم تر می کند. XDS با کم کردن سرعت چرخی که درون پیچ قرار دارد از مقاومت آن نسبت به پیچیدن کم می کند، این کاهش سرعت با استفاده از فشار روغن ترمز صورت کی گیرد. در هنگام پیچیدن با سرعت های بالا، این سیستم با استفاده از سنسور زاویه چرخ و سنسورهای دیگر تشخیص می دهد خودرو در چه جهتی در حال چرخش است، سپس با استفاده از نیروی ترمز از سرعت چرخ درون پیچ کم می کند. فشار روغن ترمز اعمال شده به چرخ درون پیج بین ۵ تا ۱۵ بار (Bar) است، این در حالیست که، فشار روغن در حالت ترمزگیری کامل به ۷۰ بار هم می رسد. بنابراین نتیجه می گیریم فشار ترمزی هنگامی که XDS عمل می کند در حدی است که فقط مقدار کمی از سرعت چرخ درون پیچ بکاهد.
هنگام عملکرد این سیستم ترمزگیری فقط بر روی چرخ درون پیچ صورت می گیرد تا چرخ بیرونی بتواند خودرو را به درون پیچ متمایل کند.
عملکرد خودروها با وجود این سیستم هنگام پیچیدن، سریع تر مسابقه ای تر و دقیق تر است.
باید گفته شود که عملکرد این سیستم مانند نصب یک برنامه است. در برخی از محصولات فولکس واگن سیستم XDS وجود دارد، اما فعال نشده اند و جزو آپشن های غیرفعال خودرو اند که می شود با مراجعه به نمایندگی آن را فعال کرد. در برخی دیگر از خودروها مانند گلف جی تی آی (Golf GTI) این آپشن فعال است و عملکرد مناسب و خوب این خودرو در پیچ ها به علت وجود سیستم XDS است.
محمد جبارزاده شیاده
پایگاه خبری اسب بخار
در قسمت پنجم فصل هفتم اسب بخار به سراغ تست و بررسی ام وی ام ۳۱۵ پلاس رفته ایم. همچنین در بخش خودروچی، به بررسی مزدا ۳ قدیمی و هیوندای آوانته در بازار کارکرده ها پرداخته ایم. در آیتم تیپ کار هم به سراغ کیت های زیربندی ارتقا یافته خودروهای دو دیفرانسیل رفته ایم و […]
در قسمت چهارم از فصل هفتم اسب بخار به تست و بررسی هیوندای آزرا مدل ۲۰۰۸ و ۲۰۱۸ و مقایسه بین دو اسکوتر شهری هوندا کلیک و وسپا VX-L پرداختیم.
قسمت سوم فصل هفتم اسب بخار «ارتفاع پَست» نام دارد و در قالب یک ویژه برنامه تهیه شده است. در این برنامه دو خودروی یواز پاتریوت و یواز پیکاپ مورد تست و بررسی قرار گرفته اند.
در قسمت دوم فصل هفتم اسب بخار، به سراغ تست و بررسی آفرودی پیکاپ KMC T8 کرمان موتور رفته ایم و این خودرو را به یک چالش کوهستانی دعوت کرده ایم. همچنین در این برنامه موتورسیکلت سری تریل T2 شرکت کویر موتور هم توسط مجریان این برنامه تست شده و در آیتم خودروچی هم نگاهی به پژو پارس LX و پژو ۲۰۶ تیپ ۵ انداخته ایم.
بالاخره انتشار اولین قسمت فصل هفتم اسب بخار با تست و بررسی فیدلیتی گروه بهمن و یاماها ایروکس آغاز شد. بالاخره پخش فصل هفتم اسب بخار در تیر ۱۴۰۰ آغاز شد و قرار است تا پایان سال جاری، در این برنامه خودروها و موتورسیکلت های مختلفی مورد تست و بررسی قرار بگیرند. قسمت اول فصل […]
