تیم تحریریه
در دولت جدید، وزارت صمت مسئول سیاست گذاری در تعیین قیمت خودورهای داخلی می باشد و در ماه های ابتدایی شروع به کار در آبان ماه اقدام به اعطای مجوز به خودروسازان در جهت افزایش قیمت خودرو در کارخانه کرد ولی هیچ سازمان و مرجعی را به عنوان مسئول بررسی، کارشناسی و تعیین میزان رشد قیمت معرفی نکرد. این مجوز با دستور رییس جمهمور ملغی شد و بعد از آن ستاد تنظیم بازار جایگزین شورای رقابت برای محاسبه میزان رشد قیمت در کارخانه معرفی شد. این ستاد توضیحی در خصوص فرمول و یا نحوه محاسبه 10 تا 18 درصدی قیمت ها اعلام نکرد و مشخص نیست با چه متر و معیاری این مجوز صادر شده است.
قیمتگذار خودرو دقیقا کدام مرجع است و چه الگویی قرار است برای تعیین قیمت خودرو لحاظ شود؟ اینها پرسشهایی است که به واسطه تغییر احتمالی ساختار وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایجاد یک دفتر مستقل برای صنعت خودرو در این وزارتخانه، ذهن افکار عمومی و فعالان صنعت خودرو را به خود مشغول کرده است.
خودروسازان فعلا و با توجه به افزایش قیمتی که اعمال کردهاند، حرفی از اصلاح قیمت نخواهند زد، اما در آینده شرایط متفاوت خواهد بود. قطعا چند ماه دیگر زمزمه افزایش قیمت خودرو به گوش خواهد رسید و این در حالی است که مشخص نیست قیمتهای جدید را کدام نهاد یا مرجع تعیین خواهد کرد و آیا اصلا ممکن است دولت دست از قیمتگذاری دستوری در حوزه خودرو بردارد؟
یکی از شعارهای دولت سیزدهم، کنار گذاشتن قیمتگذاری دستوری است. دولتیها میگویند به دنبال تعیین دستوری قیمت نیستند، با این حال عملکرد ۶ ماه گذشته به خصوص در حوزه خودروسازی خلاف این موضوع را نشان میدهد. تا همین دو ماه پیش، تعیین قیمت خودرو بر عهده شورای رقابت بود، شورایی که هرچند وقت یکبار با بررسی سند و مدارک مالی خودروسازان، چند درصدی به قیمت محصولات آنها اضافه میکرد و این رویه همواره مورد اعتراض شرکتهای خودروساز و حتی کارشناسان بود. شورای رقابت البته شهروندان را نیز نتوانست راضی کند، چه آنکه افکار عمومی هم از قیمت خودرو رضایت نداشتند.
در نهایت تصمیم بر آن شد که شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو کنار گذاشته شود، اتفاقی که گفته میشود مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه پشت آن است. پس از حذف شورای رقابت، وزیر صمت اعلام کرد که ستاد تنظیم بازار مسوول تعیین قیمت خودرو است. این ستاد حدودا ۱۷ روز پیش رای به افزایش قیمت ۱۸ درصدی خودروهای داخلی داد تا خودروسازان پس از حدودا هفت ماه مجاز به بالا بردن قیمت محصولات خود شوند. این اتفاق قبل از تغییر ساختار وزارت صمت رخ داد و حالا با توجه به چارت جدید این وزارتخانه، دفتر صنایع خودرو به وجود آمده و از آن سو ستاد تنظیم بازار هم به نوعی تفکیک شده است.
گفته میشود تصمیمگیری درباره قیمت کالاهای اساسی به ستاد تنظیم بازار مخصوص وزارت جهادکشاورزی واگذار شده و کالاهای صنعتی را نیز ستاد تنظیم بازار مرتبط با وزارت صمت تعیین میکند. این در حالی است که مشخص نیست آیا خودرو نیز در ستاد تنظیم بازار وزارت صمت قیمتگذاری خواهد شد یا دفتر صنایع خودرو این مسوولیت را بر عهده خواهد داشت. تعیین قیمت خودرو در هر کدام از این دو بخش به معنای ادامه قیمتگذاری دستوری است، بنابراین دولت فعلا قصدی برای حذف این سیاست در خودروسازی ندارد. این در حالی است که اگر قرار بر تحقق شعار دولت مبنی بر کنار گذاشتن قیمتگذاری دستوری باشد، بخش خودرو یکی از گزینههای اصلی برای حذف این سیاست به حساب میآید. بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو نیز معتقدند ادامه قیمتگذاری خودرو به روش دستوری، نه به صلاح تولیدکننده است و نه مصرفکنندگان واقعی. تداوم این سیاست همچنین جولان دلالان و سوداگران در بازار خودرو را تمدید میکند. به اعتقاد آنها، تا وقتی این سیاست ادامه داشته باشد، قیمت کارخانه و بازار به هم نزدیک نخواهد داشت و معنایش ادامه رانت در بازار خودرو است.
با این حال فعلا نشانهای مبنی بر اینکه دولت قصد عبور از قیمتگذاری دستوری در خودروسازی را دارد، به چشم نمیآید. مساله دیگر اینجاست که در حال حاضر مشخص نیست اصلا کدام نهاد قرار است قیمت خودرو را در آینده تعیین کند. آیا ستاد تنظیم بازار این مسوولیت را کماکان بر عهده خواهد داشت یا اینکه تعیین قیمت به دفتر صنایع خودرو منتقل میشود؟
در ادامه بخوانید:
نگاهی به اثرات حذف ارز 4200 تومانی بر قیمت خودرو در کارخانه
با گذشت 3 هفته از افزایش قیمت توسط خودروسازان، تغییرات ترسناکی را در بازار شاهد نبودیم!
آشنایی با عادتهای بدی که میتوانند به خودروی شما آسیب جدی وارد کند!
کاهش تعداد شرکت کنندگان در طرح های فروش سایپا از یک طرف و همچنین افت تقاضا در بازار در صورتی که هنوز شاهد افزایش چشمگیری در عرضه خودرو از طرف…
از یک واقعیت نمی شود گذشت و آن هم سود چشمگیری هست که طرح های قرعه کشی دو خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران خودرو و سایپا وجود دارد و با…
قیمت خودرو در بازار کشور طی 3، 4 ماهه گذشته تاکنون روند صعودی به خود گرفته است. خودروهای وارداتی با جهش قیمت ارز گارد صعودی به خود گرفتند و خودروهای…
بازار خودروهای وارداتی در کشور طی هفته گذشته بر خلاف نوسانات قیمت دلار، روزهای آرامی را سپری کرد. قیمت در برخی از خودروها رشد داشت که بیشترین آن متعلق به…
گروه خودروسازی مدیران خودرو نماینده رسمی تولید و فروش محصولات چری چین در ایران قیمت تمامی خودروهای خود را ویژه فروش در دی ماه 1400 افزایش داد. نکته جالب توجه…
خارج کردن شورای رقابت از بحث قیمت گذاری خودروهای داخلی در چند ماه گذشته، باعث شده است که اعضای این شورا از نحوه و میزان افزایش قیمت خودرو در کارخانه…
واقعا خون مردم و میمکند اینها تو خود چین خریدار نداره با نصف این قیمت
چرا تو کشور خودت محبت نمیکنید خودروهای دوگانه سوز تولید کنید . الان چندماه هست…
سلام. من ماشینی دارم. مدل 1384 میخواهم ثبت نام کنم. دراصل ماشین ازرده خارج شده،…
سلام، پارسال اسفندرانا پلاس را با قیمت179میلیون در قرعه کشی برنده شدم ، نصف قیمت…
این مردم حقشونه، تا وقتی که برای خودشون ارزش قایل نیستن، و خودرویی بی کیفیت…
وب سایت خودرو با هدف اطلاع رسانی در حوزه خودرو در آذر 92 فعالیت خود را آغاز نموده است. سعی بر آن بوده که مرجعی برای اطلاعات و مشخصات فنی خودروهای داخل ایران باشیم و بتوانیم به صورت تخصصی مقایسه، قیمت، تست و بررسی خودروها را انجام بدهیم. همواره پذیرای انتقادات و پیشنهادات شما خواهیم بود.
تمامی حقوق محتوای منتشر شده در این سایت متعلق به car.ir است.
بازنشر محتوا بدون اشاره به منبع، غیرمجاز و حق car.ir برای پیگیری از طریق DMCA محفوظ است.
