دارندگان سوبارو و پورشه دو قشر مختلف هستند. گروه نخست با بحران میان‌سالی شناخته می‌شوند (سردرگمی، نارضایتی از زندگی فعلی و درصدد تغییر برآمدن) و گروه دوم با کشیدن بی‌وقفه سیگار الکترونیکی (کنایه به گروه نخست).
سوبارو در برابر پورشه
آن‌ها در دو دنیای متفاوت زندگی می‌کنند درحالی‌که تنها نقطه اشتراکشان پیشرانه تخت خودروهایشان است.
برای معرفی باید گفت که پیشرانه‌های باکسر یا تخت، آن‌گونه هستند که پیستون‌ها به‌صورت افقی و در برابر یکدیگر قرار دارند.
موتور تخت یا باکسر
اما تنها پورشه و سوبارو نیستند که از این پیشرانه بهره می‌گیرند. در گذشته‌های نه‌چندان دور شماری از خودروهای دیگر شرکت‌ها مانند سیتروئن در مدل ۲CV (پدر ژیان با پیشران دو سیلندر تخت)، تویوتا S800 (دو سیلندر)، شورولت کورویر (۶ سیلندر) و آلفارومئو در مدل‌های Alfasud،Sprint،Arna،۱۴۵ و ۱۴۶ نیز آن را آزموده‌اند.
اما در حقیقت، حقوق معنوی اولیه باکسرها به کارل بنز و مهندسان وی تعلق دارد که پیشرانه‌ای با نام Contra Engine دو سیلندر را در ۱۸۹۷ اختراع کردند. به هر حال، در حال حاضر تنها پورشه و سوبارو هستند که همچنان از آن استفاده می‌کنند.

در ادامه نقاط قوت و ضعف پیشران تخت آمده است. بنابراین می‌توانید با استدلال شخصی‌تان به نتیجه برسید که آن را می‌پسندید یا نه.
جنبه مثبت: نقطه ثقل پایین.
نام‌گذاری تخت برای آن بسیار به‌جا بوده به‌گونه‌ای که همه وزن پیشرانه را در پایین‌ترین نقطه ممکن گرد آورده است. این موضوع به فرمان‌پذیری و تعادل خودرو در پیچ‌های تند بسیار کمک کرده و نیروی جانبی پیچیدن را به چرخ‌ها منتقل می‌کند نه به بدنه.

اگر به حس کردن تأثیر آن در برابر پیشرانه‌های خطی تمایل دارید، پیشنهاد می‌شود رانندگی سوبارو فارستر در برابر تویوتا رَو ۴، یا سوبارو XV و مزدا CX30 را بسنجید. هر دو گروه سیستم تعلیق مشابهی چون مک‌فرسون در جلو و دوبل جناغی در پشت دارند. بنابراین تفاوت نقطه ثقل باکسر بهتر نمایان می‌شود.
به لطف این ویژگی، در فارستر پیچش بدنه کمتری را نسبت به رو ۴ حس می‌کنید؛ اگرچه مقداری تأثیر سیستم چهارچرخ محرک متقارن سوبارو را هم باید به‌حساب آورد.
جنبه مثبت: تعادل عالی.
تنها در پیشرانه‌های تخت می‌توانید تعادل نیروهای اولیه و ثانویه را با هم داشته باشید.
تعادل سوبارو ایمپرزا با موتور بوکسر
منظور از نیروهای اولیه و ثانویه چیست؟
ابتدا یک پیشران سه سیلندر را در نظر بگیرید. در این نوع به‌طور ذاتی نیروهای اولیه در تعادل نیستند. به این معنی که مجموعه پیستون‌ها وزن یکدیگر را خنثی نمی‌کنند و به همین خاطر نیازمند مهندسی بیشتری هستند. یک روش رفع این مشکل به کار بردن میله بالانس است. اما همچنان نبود تعادل نیروهای ثانویه وجود دارد.

اما در پیشرانه‌های چهار سیلندر نیروهای اولیه در تعادل هستند ولی ثانویه نه. زمانی که دو پیستون در نقطه مرگ بالا و دو پیستون دیگر در نقطه مرگ پایین هستند خودبه‌خود وزن همدیگر را خنثی می‌کنند (تعادل اولیه). بااین‌حال پیستون‌ها نیمی از کورس خود را تندتر از نیم دیگر می‌پیمایند که همین سبب نبود تعادل در نیروهای ثانویه است.
Two pistons up and two pistons down
درحالی‌که در پیشرانه تخت کورس پیستون‌ها با سرعت ثابت و در جهات مخالف طی می‌شوند.
 
جنبه منفی: اندازه.
باکسرها نسبت به رقیب خطی خود اندازه بزرگتری دارند. بااینکه در بالای آن فضای خالی وجود دارد اما پهن هستند و درمجموع فضای بیشتری اشغال می‌کنند.
boxer vs inline engines
آیا تاکنون فکر کرده‌اید که چرا پورشه در خودروهای پیشرانه جلو مانند ۹۲۴، ۹۴۴ و پانامرا، باکسر نصب نکرده؟
زیرا جایگذاری آن‌ها چالش‌برانگیز و سخت است. در این مورد باید به آلفارومئو و سوبارو کارت صد آفرین داد.

باوجود پهنای زیاد، نه‌تنها جای دادن پیشرانه، بلکه جعبه فرمان، تعلیق و بخش‌های بسیار دیگر درون محفظه پیشرانه، هزینه، زمان و حوصله بسیاری نیاز دارد.Tetsuya Tada، مهندس ارشد تویوتا ۸۶ و سوپرا نیز این موضوع را تأیید می‌کند.
Tetsuya Tada
جنبه منفی: نگهداری سخت و پرهزینه.
باکسرها نسبت به خطی‌ها قطعات بیشتری شامل واشر و سرسیلندر، میل بادامک و تسمه یا زنجیر تایم نیاز دارند.
تعمیر موتور پورشه
بااینکه در برابر پیشران‌های خورجینی قطعات اضافه نیاز نیست، به سبب دسترسی سخت‌تر به قطعات پیشرانه، تعمیر آن سخت‌تر و پرهزینه‌تر است. برای مثال به خاطر تعویض واشر سرسیلندر باید پیشرانه از محفظه بیرون بیاید.
به‌طور خلاصه جنبه‌های مثبت پیشرانه تخت شامل نقطه ثقل پایین، تعادل مناسب؛ و جنبه‌های منفی شامل اندازه بزرگ و نگهداری سخت هستند. [ البته جنبه منفی دیگری هم وجود دارد که در مقاله اصلی به آن اشاره نشده و آن سایش نامتقارن سیلندر است. اما ساختار بوش ‌تر سوبارو و برخی از محصولات پورشه امکان رفع این مشکل با کمترین هزینه را می‌دهد. ]
 
در پایان باید پورشه و سوبارو را ستود زیرا بااینکه خودروسازان بسیاری با پیشرانه‌های باکسر دست و پنجه نرم کرده‌اند، تنها این دو هنوز به آن وفادار هستند.
 
مترجم: آرین (twt: ronin27th)
Sina10
ممنون بابت این مطلب اموزنده
فورد
بیشترین کاربرد این موتور ها رو هواپیما های سبک با موتور پیستونی هستش که هوا خنک هستن
$ᏗᏰᏖᎥᏁ$
خیلی مطلب خوبی بود، تشکر آقا آرین…
آرین
ممنون از شما و بقیه دوستان
قاسم
جالب بود یه چیز جدید رو اولین بار شنیدم ، اونجای این مقاله که گفته : ” [ به‌عنوان مترجم لازم است این موضوع را روشن کنم که محصولات سوبارو به سوختن واشر سرسیلندر معروف‌اند. ] “
1123
بنظرم بهتر باشه پورشه برای نسل بعدی ۹۱۱ تغییرات اساسی بده و از شر انجین فلت و پلتفرم تاریخ مصرف گذشته
موتورعقب خلاص بشه، چون واقعا نمیتونم متصور بشم بازم بتونن پیشرفتش بدن
sobhaaaaaaan
تنها چیز متفاوت نهصد و یازده با بقیه ماشینای اسپورت و البته اصالتش همین موتور تختیه که تو عقبش هست، بعد بیان عوضش کنن؟
باور کن میتونن خیلی راحتم باعث پیشرفتش بشن.
AMIN (M.A.S)
بسیار عالی و مفید
اما یه نکته هست که همیشه میبینم حتی توی این مقاله که دوست داشتم شما اشاره بهش بکنید اما متاسفانه خود نویسنده هم این اشتباه لفظی رو انجام دادن
موتور باکسر با موتور تخت فرق داره
موتور تخت درواقع موتورV شکل تخت هست ومثل Vشکل ها برای هر دو سیلندر افقی روبروی هم یک یاتاقان میل لنگ وجود داره
اما تو موتور های بوکسوری برای هر سیلندر یک یاتاقان میل لنگ وجود داره
توی موتور تخت ( کلا موتورای V شکل) وقتی یه سیلندر در مرحله تخلیه هست اون یکی (جفتش) تو مرحله مکشه و اگریکی در مرحله انفجار باشه اون یکی (جفتش) درحال تخلیه هست (سیکل های چهارگانه موتور۴زمانه یعنی مکش ، تراکم ، احتراق و تخلیه)
اما در موتور بوکسوری عملکرد و مرحله هر دو سیلندر افقی مقابل هم عین همه
یعنی وقتی یکی در حال انفجاره اون یکی هم درحال انفجاره مثل همین انیمیشن توی مقاله که نحوه عملکرد موتور بوکسوری نشون میده
بازم ممنون بابت مقاله خوبتون
TOM KRISTENSEN
پدال این مطلبو قبلا گار کرده بود
Khosrow
عالی بود / مرسی ..
دانیال
مقاله ی مفیدی بود
Philipp
درکل
بدرد کاری که سوبارو باهاش میکنه نمیخوره البته اگه دو مدل BRZ و Imreza رو فاکتور بگیریم
ولی بینش پورشه مناسبه
وقتی نیاز به هندلینگ و نقطه ثقل پایین هست مثل خودروهای مسابقه ای چرا که نه؟
عالی میشه مخصوصا توی پلتفورم موتور عقب که ارتفاع بخش عقبی رو هم کم بکنه
مهدی
پیشرانه های تخت و باکسر یک تفاوت عمده دارند.
در پیشرانه تخت هر دو پیستون روبروی هم به یک لنگ منحرک از میل لنگ متصل هستند ولی در پیشرانه باکسر هر پیستون به یک لنگ منحرک از میل لنگ متصل است.به عبارت دیگر در پیشرانه تخت تعداد لنگ های متحرک مبل لنگ نصف تعداد سیلندرها و در پیشرانه باکسر تعداد لنگ های متحرک مبل لنگ برابر تعداد سیلندرها است
مانی
از معنی‌ واژه‌ها نمایانه
موتور فلت موتوریه که زاویه سیلندر‌ها ۱۸۰ درجه هست
حالا میخواد باکسر باشه یا نباشه
باکسر هم که شما گفتی‌ تعداد لنگ‌ها با سیلندر‌ها برابره
(سیلندر‌ها مثل بکسور‌ها روبروی همن اگه رو یه لنگ باشن که نمیشه)
viper
خیلی جالب و اموزنده بود . ممنون بابت این مقاله
مهدی
سلام.
پیشرانه های تخت و باکسر یک تفاوت مهم. با یکدیگر دارند.در پیشرانه تخت هر دو پیستون روبروی هم به یک لنگ متحرک از میل لنگ متصل هستند ولی در پیشرانه باکسر هر پیستون به یک لنگ متحرک از میل لنگ متصل است.به عبارت دیگر در پیشرانه تخت تعداد لنگ های متحرک نصف تعداد سیلندرها و در پیشرانه باکسر برابر تعداد سیلندرها است.
Aliasn
بسیار عالی واموزنده ، تشکر .
محمد امین
فراری تستاروسا و جانشین هاش هم پیشرانه ی فلت ۴.۹ لیتر ۱۲ سیلندر دارن و فراری هم در گذشته زیاد با این موتور ها کارداشته
حتی بعضی از ماشین های فرمول یک دهه ۷۰ هم پیشرانه ی فلت داشتن
و میشه تعداد زیادی نام برد
واقعا پیشراته های دوست داشتنی هستن ، ولی خب محاسبات مهندسی نشون میده که نسبت به آرایش v کارایی کمتری دارن و به همین خاطر سالها هست که کنارگذاشته شدن ، آما هنوز هم برند هایی مثل پورشه استفاده میکن، که دلیلش این هست که با پلت‌فرم بیتلی ۹۱۱ بهترین سازگاری رو داره و برای همین هم هنوز قابل احیا و استفاده هست
مهدی
کلا مناسب استفاده روزمره نیست همچین موتوری چون همیشه وزن شاتون و پیستون سمت پایین هست و دیواره پایینی سیلندر زود سایش پیدا می‌کنه و بیضی میشه و استفاده از بوش تر هم اتفاقا اصلا نمیتونه ماجرا رو درست کنه چون خود بوش تر هم معایب خودش رو داره که یکیش واشر زدنه! ضمن اینکه به هر حال صاحب ماشین سرش درد نمیکنه که مدام دست کنه توی موتور و هزینه دستمزد باز و بست واسه تعویض بوش تر رو بده و البته بالانس بدتر موتور هم یکی دیگه از معایبشه
محمد
هوندا و بی ام دبلیو هم در موتورسیکلت هنوز به این پیشرانه وفادارن،،،،هوندا با مدل گلدوینگ و بی ام دبلیو با انجین r18 که طیف وسیعی از محصولات جدیدش با این انجین طراحی و تولید میشه
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *







آیا حساب کاربری ندارید؟

source

توسط autokhabari