همانطور که عنوان شد، چالش اصلی واگذاری سهام، به خریدار آن برمیگردد. در این زمینه چندی پیش رضا فاطمیامین، وزیر صنعت، معدن و تجارت از تدوین سندی خبر داد که براساس آن اهلیت، توانایی، تخصص و تعهد خریداران این سهام بهعنوان مهمترین شرط در نظر گرفته شده است. هنوز از این سند رونمایی نشده و این در شرایطی است که از اظهارات برخی از مسوولان صنعتی یا مقامات، میتوان به نگرانیها در این زمینه پی برد.
به گزارش خودروتک به نقل از دنیای اقتصاد ، بیشترین نگرانی به اهلیت خریدار برمیگردد. حساسیت دولت در این زمینه با توجه به سرنوشت شرکتهای هپکو و هفتتپه چند برابر شده است، بهطوری که دولت نمیخواهد خودروسازی به سرنوشت این دو شرکت دچار شود. در کنار اهلیت خریدار سهام، چگونگی و نوع عرضه نیز جای ابهام دارد. سازمان خصوصیسازی و برخی از مسوولان صنعتی بر واگذاری بلوکی تاکید دارند؛ این در شرایطی است که برخی فروش خرد را در شرایط کنونی به صلاح میدانند.
به عنوان مثال، در این نوع فروش سایپای کاشان، ایرانخودروی خراسان، ایرانخودرو دیزل یا سایپادیزل به صورت جدا به فروش بروند. قطعهسازان این نوع فروش را بارها مورد تاکید قرار دادهاند. اما سوالی که مطرح میشود این است که متقاضی اصلی خرید سهام خودروسازان کیست؟
در حال حاضر دستبهنقدترین مشتری خرید سهام خودروسازان، شرکتهای بزرگ قطعهسازی هستند. در کنار شرکتهای بزرگ قطعهسازی برخی از دیگر شرکتهای قطعهساز نیز با تشکیل کنسرسیومی رقیب بزرگان قطعهسازی در این زمینه محسوب میشوند. البته در کنار قطعهسازان، سهامداران خصوصی ایرانخودرو و سایپا نیز از گزینههای خرید سهام این دو خودروساز به شمار میروند؛ اتفاقی که اگر رخ دهد، میتواند سبب انتقال مدیریت دولتی (ایرانخودرو و سایپا) به سهامداران موردنظر شود.
در کنار این دو گزینه، برخی از بنگاهها یا شرکتهای بزرگ نیز برای خرید سهام خودروسازان چراغ سبز نشان دادهاند. بهعنوان مثال، پیش از این از شرکت زرماکارون بهعنوان یکی از خریداران سهام خودروسازی یاد میشد. این شرکت چندی پیش برای تولید خودرو در کشور اظهار تمایل کرده بود. به این ترتیب با توجه به سندی که وزارت صمت تهیه کرده تا بر اساس آن اهلیت، توانایی، تخصص و تعهد خریداران این سهام مشخص شود، گزینه نهایی خریدار سهام دولتی خودروسازان سخت به نظر میرسد.
این در شرایطی است که به گفته بسیاری از کارشناسان صنعتخودرو، فروش سهام شرکتهایی که هزاران میلیارد بدهی و زیان دارند، در شرایط کنونی به صلاح نیست و بهتر است دولت فروش را به زمانی موکول کند که تحریمها لغو شود و شرکتهای خارجی امکان حضور در بازار خودروی کشور را داشته باشند. فروش سهام به خودروسازان خارجی تجربه موفقی است که بسیاری از کشورها آن را دنبال کردند؛ حال آنکه به نظر میرسد واگذاری سهام به متقاضیان کنونی، مسیر دیگری برای تداوم انحصار است.
تمامی حقوق این سایت متعلق به خودروتک میباشد و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است