رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه گفت که جهان نباید در ایران نیز مانند کره شمالی، که بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را اخراج و سلاح‌های هسته‌ای تولید کرد، شکست بخورد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از زمانی که پیونگ‌یانگ بازرسان آن را در سال ۲۰۰۹ میلادی اخراج کرد، دیگر به کره شمالی دسترسی ندارد و در حال حاضر تنها می‌تواند فعالیت‌های هسته‌ای این کشور را، از راه دور از جمله به کمک تصاویر ماهواره‌ای مشاهده کند.

اگرچه آژانس در حال حاضر دسترسی منظم به تاسیسات هسته‌ای اعلام شده ایران دارد، اما با تضعیف توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی که بین تهران و قدرت‌های بزرگ وضع شده بود، امکانات نظارتی مازادی که در چهارچوب این توافق برای کنترل فعالیت‌های هسته‌ای ایران فراهم شده بودند، به دستور مقامات ایران حذف شدند و به این ترتیب آژانس دیگر نمی‌تواند اقدام به بازرسی‌ فوری از سایت‌های اعلام‌نشده بکند.

رافائل گروسی که این سخنان را در چهارچوب پیام ویدئویی ضبط شده‌ای در کنفرانس سالانه کنترل تسلیحات وزارت خارجه آمریکا ایراد کرد، افزود: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، چشم و گوش و حضور جامعه بین‌المللی در ایران است و هم اکنون به شدت نگران برنامه هسته‌ای ایران است.»

آقای گروسی گفت: «ما باید تمام توان خود را برای جلوگیری از وقوع این مشکل به کار بگیریم و باید در این باره بحث کنیم که در موضوع ایران چه در حال روی دادن است و چه کاری می‌توان انجام داد تا از تبدیل ایران به کشوری که دارای توانایی‌هایی است که می‌تواند با اتکا به آنها به تولید سلاح هسته‌ای اقدام کند، جلوگیری کنیم. بویژه آنکه پیش از این شاهد شکست در این موضوع در کره شمالی بودیم.»

آخرین گزارش‌ سه ماهه رافائل گروسی درباره ایران نشان داد که تهران اکنون به اندازه کافی اورانیوم غنی‌شده با خلوص ۶۰ درصد در اختیار دارد و با تداوم غنی سازی اورانیوم، مطابق با تعریف نظری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌تواند اورانیوم لازم برای حدود سه بمب هسته‌ای را فراهم کند. 

ایران تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد می‌کند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین در گفتگو با ایران بر سر موضوعاتی از جمله شناسایی منشاء ذرات اورانیوم یافت شده در دو سایت اعلام‌نشده، نصب مجدد تجهیزات نظارتی حذف‌شده و لغو مجوز برخی از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، به بن‌بست رسیده است.

source

توسط