در سال ۲۰۰۹، یکی از ژورنالیستهای خودرویی نیوزلند به نام سندی مایر، رویداد انتخاب خودرو برتر زنان را پایهگذاری کرد. در این رویداد، هیاتی از داوران متشکل از ژورنالیستها و خبرنگاران خانم حوزه خودرو بر اساس معیارهای مختلف، ماشینهای کاندید را مورد ارزیابی قرار میدهند و در نهایت بهترین مدل با بیشترین امتیاز را به عنوان خودرو سال زنان جهان یا همان WWCOTY معرفی میکنند. هدف این رویداد، شناخت خودروهای برتر سال و اعطای صدایی به زنان در صنعت خودروسازی است. خودروی انتخاب شده در رویداد WWCOTY یک ماشین زنانه نیست، چراکه خودروها برای جنسیت خاصی ساخته نمیشود. جنبههایی همچون ایمنی، کیفیت، قیمت، طراحی، سهولت رانندگی، مزایا و بهینگی مصرف سوخت، معیارهایی هستند که خودرو بر اساس آنها امتیازدهی میشوند.
سال ۲۰۱۱: بی ام و سری ۵ / سیتروئن DS3
در نخستین دوره انتخاب خودرو سال زنان جهان، بی ام و سری ۵ و سیتروئن DS3 با کسب امتیاز مساوی، به عنوان برندگان WWCOTY 2011 انتخاب شدند. بی ام و سری ۵ مدل منتخب در بخش خودروهای لوکس و سیتروئن DS3 مدل منتخب در بخش خودروهای اقتصادی بود. مدل پایه خودرو آلمانی با موتور ۲۴۰ اسب بخاری و مدل قویتر با موتور ۸ سیلندر توربوشارژ ۴۰۰ اسب بخاری عرضه شدند. فضای داخلی شیک و لوکس، مصرف بهینه سوخت و موتورهای قدرتمند، مزایای سری ۵ نسبت به سایر رقبا بود. هرچند به حجم صندوق عقب انتقاداتی وارد شد.
از طرف دیگر، سیتروئن DS3 توانست امتیاز مشابه سری ۵ را به دست آورد و بهطور مشترک، جایزه خودرو سال زنان جهان ۲۰۱۱ را کسب کند. این ماشین، نخستین گام سیتروئن برای عرضه برند ممتاز DS بود. هاچبک فرانسوی از موتور ۱.۶ لیتری ۴ سیلندر با ۱۲۰ اسب بخار قدرت و ۱۶۰ نیوتن.متر گشتاور استفاده میکرد و میتوانست به حداکثر سرعت ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت برسد. با این حال مشخصه اصلی DS3، مصرف پایین سوخت بود. این خودرو در ازای ۱۰۰ کیلومتر جاده شهری حدود ۸ لیتر بنزین و در ازای ۱۰۰ کیلومتر جاده ترکیبی تنها ۵.۹ لیتر بنزین مصرف میکرد.
سال ۲۰۱۲: رنجروور ایووک
رنجروور ایووک (Evoque) یک شاسیبلند لوکس و جذاب با قابلیتهای آفرودی و کیفیت ساخت بالا است که کابین جادار و راحتی را در دسترس سرنشینان قرار میدهد. ایووک در سال ۲۰۱۲ در بین رقبایی مثل بی ام و سری ۳ و هوندا سیویک توانست لقب خودرو سال زنان جهان را به دست آورد. تنها ایراد وارد بر ایووک، سفت بودن اهرم تعویض دنده برای برخی خانمها بود. این ماشین در سه تریم متفاوت و با موتور توربوشارژ ۲ لیتری روانه بازار شد که ۲۴۰ اسب بخار قدرت و ۳۳۹ نیوتن.متر گشتاور داشت. به لطف این پیشرانه، خودرو میتوانست شتاب صفر تا صد را در ۶.۹ ثانیه ثبت کند و به حداکثر سرعت ۲۱۵ کیلومتر بر ساعت برسد.
سال ۲۰۱۳: فورد فیستا
فورد فیستا در سال ۲۰۱۳ به عنوان بهترین خودرو اقتصادی معرفی شد و عنوان WWCOTY را به خود اختصاص داد. نسل ششم فیستا بر اساس پلتفرم B-Car ساخته شد و از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۹ به بازار عرضه میشد. هاچبک جذاب آمریکایی دارای کابین نرم و راحت، مصرف سوخت بهینه، قوای محرکه مناسب و ویژگیهای لوکس بود، هرچند ردیف دوم فضای محدودی برای نشستن داشت. البته این مشکل چندان مورد رنجش خانمها نمیشد. فیستا مدل ۲۰۱۳ قوای محرکه خود را از یک موتور ۱.۶ لیتری دریافت میکرد. این موتور ۱۲۰ اسب بخار قدرت و ۱۵۱ نیوتن.متر گشتاور را از طریق گیربکس دستی ۵ سرعته یا ۶ سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو انتقال میداد. مصرف سوخت شهری و ترکیبی ماشین در ازای پیمودن صد کیلومتر مسافت به ترتیب، ۸.۱ و ۷.۱ لیتر بود.
سال ۲۰۱۴: مرسدس بنز کلاس S
در رقابت با خودروهای منتخب آئودی A3، جگوار تایپ F کوپه، هوندا فیت و تسلا مدل S، مرسدس بنز کلاس S جایزه WWCOTY 2014 را از آن خود کرد. سدان جذاب و البته گرانقیمت آلمانی در سه تریم به بازار عرضه شد و در آن زمان در دسته پرشتابترین خودروهای شهری قرار داشت. به لطف پیشرانه ۴.۷ لیتری با ۴۴۹ اسب بخار قدرت و ۷۰۰ نیوتن.متر گشتاور، این ماشین میتوانست در مدتزمان کوتاه ۴.۷ ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت برسد. البته به جز موتور قدرتمند، عوامل دیگری نیز در انتخاب مرسدس بنز کلاس S به عنوان خودرو سال زنان جهان دخیل بودند که از جمله آنها میتوان به سواری بسیار نرم و راحت، فضای سخاوتمندانه در کابین و ظاهر شیک اشاره کرد.
سال ۲۰۱۵: ولوو XC90
نسل دوم شاسیبلند سایز متوسط ولوو XC90 در سال ۲۰۱۵ برنده جایزه خودرو سال زنان جهان شد. این ماشین در ابتدا قرار بود بر اساس پلتفرم EUCD فورد ساخته شود، ولی به سبب محدودیت مالی شرکت سوئدی، XC90 در نهایت روی پلتفرم جدید SPA ولوو ساخته شد. بدین ترتیب در مقایسه با نسل قبلی، ولوو XC90 وزن کمتری پیدا کرد و در عین حال، ایمنی و بهرهوری آن افزایش یافت. این خودرو با دو پیشرانه بنزینی، دو پیشرانه برقی و یک پلاگین هیبرید قدرتمند روانه بازار شد. قویترین نسخه بنزینی با موتور ۲ لیتری، ۳۲۰ اسب بخار قدرت و ۴۰۰ نیوتن.متر گشتاور داشت، ولی به پای نسخه پلاگین هیبرید، با ۴۰۰ اسب بخار قدرت و ۶۴۰ نیوتن.متر گشتاور نمیرسید.
سال ۲۰۱۶: جگوار F-Pace
جگوار F-Pace در سال ۲۰۱۶ به عنوان خودرو سال زنان جهان و در سال ۲۰۱۷ به عنوان خودرو سال جهان انتخاب شد. این کراس اوور لوکس و جمع و جور بر اساس پلتفرم JLR D7a ساخته شد و همانند تمام محصولات مبتنی بر این پلتفرم، از گیربکس اتوماتیک ۸ سرعته ZF استفاده میکند. جگوار اف پیس در تریمهای مختلف و در دو نسخه دیفرانسیل عقب و دو دیفرانسیل در دسترس مشتریان قرار گرفته است. تریم S به عنوان تریم برگزیده، از موتور ۳ لیتری ۶ سیلندر سوپرشارژ استفاده میکند که ۳۸۰ اسب بخار قدرت دارد و گشتاور آن به ۴۵۰ نیوتن.متر میرسد. مصرف سوخت ترکیبی ۷.۱ لیتر در هر صد کیلومتر، شتاب صفر تا صد ۵.۳ ثانیهای، حداکثر سرعت ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت و همینطور سواری لذتبخش و کابین کاربردی و جادار از طرف دیگر، F-Pace را به یک خودرو برگزیده تبدیل کرده است.
سال ۲۰۱۷: هیوندای آیونیک
در رقابت برای دریافت جایزه WWCOTY 2017، هیوندای آیونیک به عنوان یک خودروی پاک توانست از حریفان دیگر یعنی مزدا CX-5، فورد فیستا، هوندا سیویک تایپ R، پژو ۳۰۰۸ و بی ام و سری۵ پیشی بگیرد و لقب خودرو سال زنان جهان ۲۰۱۷ را به دست آورد. هیوندای برای تطابق با قانون ZEV (خودرو پاک) شاسی بلند توسان هیدروژنی را روانه بازار کرد، ولی این منبع انرژی کمیاب بود. از این رو، شرکت کرهای تصمیم به ساخت یک پلتفرم تمام الکتریکی گرفت و نام نخستین محصول آن را آیونیک گذاشت. آیونیک به محض عرضه در بازار، به سبب مزایایی همچون موتور الکتریکی، سواری راحت، هندلینگ عالی در مسیرهای منحنی، فرمانپذیری دقیق، ظاهر جذاب و از همه مهمتر، قیمت اقتصادی مورد استقبال مشتریان قرار گرفت. باتری لیتیوم یونی ۲۸ کیلووات ساعتی تعبیهشده زیر صندلیهای ردیف عقب، انرژی موتور ۱۲۰ اسب بخاری خودرو را تامین میکند، هرچند بازه پیمایشی آن تنها ۲۰۰ کیلومتر است. البته این باتری با استفاده از شارژر معمولی در مدتزمان ۴.۵ ساعت به طور کامل، و با استفاده از شارژر DC در ۲۴ دقیقه تا ۸۰ درصد شارژ میشود.
سال ۲۰۱۸: ولوو XC40
ولوو XC40 در سال ۲۰۱۸ جوایز WWCOTY و WCOTY و ECOTY را به خود اختصاص داد. این خودروی پرافتخار سوئدی مدل پایینتر XC60 است و یک کراس اوور لوکس و جمع و جور به حساب میآید. قویترین نسخه ولوو XC40 به پیشرانه ۲ لیتری بنزینی مجهز است که ۲۴۸ اسب بخار قدرت را به هر چهار چرخ ماشین انتقال میدهد. ولوو XC40 تنها به ۶.۳ ثانیه زمان برای مدیریت شتاب صفر تا صد احتیاج دارد. علاوه بر مشخصات فنی، ویژگیهایی همچون کابین مجهز و پیشرفته، ظاهر جذاب و همهپسند، رانندگی لذتبخش، هندلینگ عالی در تمام شرایط آب و هوایی و استفاده از فناوریهای بهروز، XC40 را به یک محصول موفق و خاص در سال ۲۰۱۸ تبدیل کرده است.
سال ۲۰۲۰: مزدا ۳
مزدا ۳ در حضور رقبایی همچون پورشه ۹۱۱، بی ام و سری ۸، کیا سول الکتریکی، رنجروور ایووک و کیا اکسید، برنده جایزه خودرو سال زنان جهان شد. مزدا ۳ با ظرافت جامع و آداب رانندگی خاص و پیچیده خود، یکی از زیباترین خودروهای سال ۲۰۲۰ به شمار میآید که با دو بدنه سدان و هاچبک روانه بازار شد. در گرانترین تریم، هاچبک مزدا ۳ از موتور ۲.۵ لیتری توربوشارژ استفاده میکند که ۱۸۶ اسب بخار قدرت و ۲۵۲ نیوتن.متر گشتاور را از طریق گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک به هر چهار چرخ انتقال میدهد. مصرف سوخت شهری و ترکیبی این ماشین در ازای پیمودن صد کیلومتر مسافت به ترتیب ۹.۸ و ۸.۷ لیتر اعلام شده است.
سال ۲۰۲۱: لندروور دیفندر
از قابلیتهای آفرود گرفته تا سواری مجلل و لوکس، مدل ۲۰۲۱ لندروور دیفندر ویژگیهای مطلوب و انکارناپذیری را ارائه میدهد. این ماشین عناصر مدرن و پیشرفتهای را به ظاهر رترو و قدیمی خود اضافه کرده و به یک ماشین جذاب و دوستداشتنی تبدیل شده است. البته ظاهر تنها دلیل انتخاب دیفندر به عنوان خودرو سال زنان جهان نیست. تجربه رانندگی تحت کنترل و ایمن در دل طبیعت، سواری نرم و راحت در جادههای معمولی و کابین جادار و مجهز به فناوریهای پیشرفته از دیگر عوامل محبوبیت و موفقیت این ماشین در بازار جهانی به حساب میآیند. دیفندر بر خلاف مدلهای قبلی دارای ساختار یکپارچه به جای بدنه روی فریم است و از سیستم تعلیق مستقل استفاده میکند. این ماشین در نسخه SE از موتور ۳ لیتری سوپرشارژ بهره میگیرد که ۳۹۵ اسب بخار قدرت و ۵۵۰ نیوتن.متر گشتاور را به وسیله گیربکس ۸ سرعته اتوماتیک به چهار چرخ وارد میکند. شتاب صفر تا صد ۶.۳ ثانیهای و حداکثر سرعت ۱۹۳ کیلومتر بر ساعت، از دیگر مشخصات این شاسیبلند ۷ نفره محسوب میشوند.
سال ۲۰۲۲: پژو ۳۰۸
لیست خودروهای نامزد برای کسب عنوان WWCOTY 2022 شامل مدلهای پرطرفداری همچون کیا اسپورتیج، فورد Mach-E، آئودی e-Tron GT، جیپ رنگلر و بی ام و iX بود، ولی در نهایت پژو ۳۰۸ توانست به عنوان خودرو سال زنان جهان انتخاب شود. این ماشین شهری یکی از جذابترین هاچبکهای بازار به شمار میآید که در همان نگاه اول، قلب هر خریداری را به تسخیر درمیآورد. محبوبترین تریم این ماشین با موتور ۱.۲ لیتری Pure Tech عرضه شده که به عنوان یک پیشرانه ۳ سیلندر، قوای محرکه قابل توجهی را تولید میکند. این موتور ۱۲۸ اسب بخار قدرت و ۲۳۰ نیوتن.متر گشتاور دارد و به خودرو اجازه میدهد تا ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت سرعت بگیرد. بهینگی مصرف سوخت، یکی دیگر از مهمترین مشخصات پژو ۳۰۸ است. ماشین فرانسوی برای پیمایشی ۱۰۰ کیلومتر جاده ترکیبی تنها ۵.۵ لیتر بنزین میسوزاند. غربیلک فرمان پژو ۳۰۸ کمی کوچک به نظر میرسد، ولی مسلما هیچ خانمی از این موضوع شکایت نمیکند.
سال ۲۰۲۳: کیا نیرو
کیا نیرو برنده جایزه خودرو سال زنان در سال ۲۰۲۳ شد. طبق گفته یکی از اعضای هیات داوران، پیشرانههای متنوع، طراحی زیبا و شیک، فناوریهایی که به سادگی قابل استفاده هستند، فضای جادار و گرم کابین با صندلیهای راحت، قیمت مناسب، کیفیت ساخت و ویژگیهای لوکس، دلایل برتری این خودرو نسبت به رقبای دیگر در رقابت WWCOTY 2023 شمرده میشوند. نیرو در سه مدل هیبریدی، پلاگین هیبریدی و تمام برقی روانه بازار شده است. در نسخه پلاگین هیبرید، موتور ۱.۶ لیتری میتواند ۱۸۰ اسب بخار قدرت و ۲۶۵ نیوتن.متر گشتاور تولید کند و به حداکثر سرعت ۱۶۷ کیلومتر بر ساعت دست یابد. به سبب استفاده از گیربکس DCT، نیرو شتاب چندان بالایی ندارد و در ۹.۶ ثانیه از صفر به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسد. نسخه برقی این ماشین با موتور ۲۰۱ اسب بخاری، علیرغم گشتاور کمتر (۲۵۵ نیوتن.متر)، شتابگیری بهتری نسبت به مدل پلاگین هیبرید دارد.
سال ۲۰۲۴: کیا EV9
کیا EV9 به عنوان اقتصادیترین شاسیبلند تمام برقی با سه ردیف صندلی در سال ۲۰۲۴، توانسته از بین رقبای سرسختی همچون استون مارتین DB12، ولوو EX30، فولکسواگن آماروک و بی ام و سری ۵ مدل ۲۰۲۴، برنده جایزه خودرو سال زنان جهان شود. این ماشین همچنین در رقابت بر سر لقب خودرو سال جهان، حریفانی مثل فورد برانکو، بی وای دی سیل، هیوندای کونا، هیوندای سانتافه، تویوتا پریوس و فولکس واگن ID.7 را پشت سر گذاشت و برنده WCOTY 2024 شد. این ماشین در تریمهای مختلف به صورت دیفرانسیل عقب و دو دیفرانسیل روانه بازار شده است. کیا EV9 در نسخه دو دیفرانسیل از پیشرانهای متشکل از دو موتور برقی استفاده میکند که ۳۷۹ اسب بخار قدرت و ۷۰۰ نیوتن.متر گشتاور دارد. به لطف این پیشرانه، ماشین میتواند در مدتزمان ۴.۵ ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت برسد. باتری لیتیوم یونی ۹۹.۸ کیلووات ساعتی EV9 وعده پیمایش مسافتی حدود ۴۳۴ کیلومتر را میدهد.
نتیجه گیری
خودرو سال زنان جهان یا همان WWCOTY عنوانی است که هر ساله با داوری زنان خبرنگار و ژورنالیست خودرویی، به یک مدل خاص اعطا میشود. در این رویداد، بهترین خودرو خانوادگی، بهترین خودرو سایز بزرگ، بهترین شاسیبلند، بهترین پیکاپ، بهترین خودرو انحصاری، بهترین خودرو اقتصادی، بهترین خودرو سازگار با محیطزیست انتخاب و در نهایت، یک مدل از بین آنها به عنوان مدل برتر و خودرو سال زنان جهان معرفی میشود. خودرویی که لقب WWCOTY را به خود میگیرد، لزوما یک ماشین زنانه نیست. معیارهای انتخاب خودرو، همگی بر اساس اصول رانندگی در نظر گرفته شده و مدلهای برگزیده همگی از لحاظ ایمنی، رانندگی، تکنولوژی، راحتی، اثربخشی، قیمت و اثرگذاری روی محیطزیست، بهترین گزینه در سگمنت خود هستند.
نویسنده: تیم تولید محتوا خودرو45
source