قیمت‌های جدید محصولات دو خودروساز بزرگ درحالی اجرایی و اعمال شده است که به‌گفته وزیر صمت و همچنین نامه آبان‌ماه دبیر انجمن خودروسازان، این رقم همچنان فاصله معناداری با میزان درخواستی آن‌ها دارد. با این حال افزایش قیمت خودرو در کارخانه، گام مثبتی است که می‌تواند وضعیت صنعت و بازار خودرو را سروسامان ببخشد. البته این افزایش قیمت‌ها در شرایطی است که مردم با مشکلات اقتصادی و تورم دست‌وپنجه نرم می‌کنند و بدون شک این مساله می‌تواند حساس و چالش‌برانگیز باشد؛ اما واقعیت این است که خودروسازان داخلی سال‌هاست که با زیان‌های مالی و عدم‌توانایی در تامین هزینه‌های تولید مواجه هستند و اجازه افزایش قیمت می‌تواند به‌آن‌ها کمک کند تا سرمایه‌گذاری‌های لازم را انجام دهند و به‌تدریج کیفیت محصولات خود را ارتقا دهند. درنهایت این اقدام می‌تواند به‌نفع مصرف‌کنندگان و سهامداران این شرکت‌ها باشد.

درواقع به‌نظر می‌رسد مهم‌ترین تاثیر اصلاح قیمت و کاهش شکاف قیمتی بین کارخانه و بازار کم شدن جذابیت بازار خودرو برای دلالان باشد. زمانی که قیمت کارخانه و بازار نزدیک به‌هم باشد، انگیزه برای خرید خودرو از کارخانه با هدف فروش در بازار آزاد و کسب سود کاهش می‌یابد.

این موضوع می‌تواند سبب کاهش حجم تقاضای غیرواقعی شود. تاکنون وضعیت فعلی بازار و صنعت‌خودرو به‌شکلی بوده که دلالان و واسطه‌گران بیشترین نفع را از این بازار می‌برند. در این خصوص روز گذشته رئیس انجمن قطعه‌سازان همگن کشور اعلام کرد براساس آخرین بررسی‌ها، شکاف قیمتی موجود بین بازار خودرو و کارخانه در این سال‌ها حدود ۵۰۰ همت بوده که این میزان تنها نصیب دلالان شده است.

در این رابطه یک کارشناس بازار خودرو می‌گوید: «چنانچه هم‌زمان با افزایش قیمت خودرو، خودروساز بتواند نیاز بازار را تامین کند، می‌توان امیدوار بود که قیمت خودرو در بازار به‌تعادل برسد و هر روز شکاف قیمت کارخانه و بازار کم‌تر شود. اما اگر قیمت کارخانه‌ای خودرو افزایش یابد و باز هم خودروساز نتواند نیاز بازار را تامین کند، این مساله تنها منجر به‌گرانی خودرو در بازار می‌شود.»

اگرچه افزایش قیمت‌ها تاثیر زیادی بر بازار نداشته، با این حال میزان عرضه فعلی خودرو جوابگوی نیاز بازار نیست و هرگونه نوسان قیمت‌ها ناشی از کاهش عرضه خودرو است. وی تصریح کرد: «البته قیمت برخی خودروهای وارداتی در بازار افزایش یافته که این موضوع ناشی از عدم‌ترخیص خودرو از گمرکات طی چند هفته اخیر است که به‌محض تامین ارز، این خودروها از گمرکات ترخیص و وارد بازار می‌شوند. بنابراین افزایش قیمت خودروهای وارداتی نیز موقتی است.»

یکی دیگر از کارشناسان با بیان این‌که قیمت در بازار خودرو براساس عرضه و تقاضا تعیین می‌شود، افزود: «درصورتی که خودرویی در بازار کم عرضه شود، افزایش قیمت بیشتری بین کارخانه و بازار را تجربه خواهد کرد.» این کارشناس خاطرنشان کرد: «برای رفع نیاز بازار، نیازمند عرضه بیشتر خودروهای مورد استقبال مردم به‌قیمت کارخانه‌ای و توسعه و سرعت بخشی به‌واردات خودروها هستیم.»

او ضمن تاکید بر تاثیر عرضه بر کاهش شکاف قیمت خودرو در بازار ادامه داد: «البته به‌دنبال اعلام قیمت‌های جدید محصولات خودروسازان داخلی این مساله بر قیمت محصولات این دو خودروساز تاثیر منفی گذاشت و قیمت انواع خودروهای داخلی، مونتاژی و وارداتی افزایش یافته است و میزان افزایش قیمت در خودروهای داخلی و مونتاژی حدود ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون‌تومان و در خودروهای وارداتی حدود ۲۰۰ میلیون‌تومان بود؛ اما این جریان تا حدودی موجب کاهش شکاف قیمت کارخانه و بازار شد و می‌تواند در صورت افزایش تولید و عرضه خودروسازان، بازار را متعادل کند.»

این کارشناس بازار خودرو اضافه کرد: «البته پیامد افزایش قیمت‌ها تنها به‌بازار خودرو محدود نمی‌شود و می‌تواند سایر بازارها از جمله بازار لوازم‌یدکی را نیز متاثر کند. از این رو معتقدم اکنون زمان مناسبی برای معامله و خرید و فروش خودرو نیست. باید چند روزی بگذرد تا مشخص شود خودروسازان در پی این افزایش قیمت، چه میزان خودرو به‌بازار عرضه می‌کنند.»

افزایش قیمت ۵۰ میلیون‌تومانی هوندا وزل (۲۰۲۳)

خودروهای داخلی روز گذشته افت بهای ۲ تا ۱۶ میلیون‌تومانی را تجربه کردند. جایی که پژو ۲۰۷ پانوراما اتومات ارتقا یافته (۱۴۰۳) با ۱۶ میلیون‌تومان کاهش یک‌میلیارد و ۴۶ میلیون‌تومان، پژو پارس TU۵ (دریچه‌برقی) (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان کاهش ۹۶۵ میلیون‌تومان، سورن پلاس با مانیتور بدون رینگ (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان کاهش ۷۹۰ میلیون‌تومان، شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۳) با ۹ میلیون‌تومان کاهش ۷۵۲ میلیون‌تومان، دنا اتومات آپشنال (۱۴۰۳) با ۸ میلیون‌تومان کاهش یک‌میلیارد و ۹۴ میلیون‌تومان، سورن پلاس فول (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۷ میلیون‌تومان کاهش ۸۱۲ میلیون‌تومان، سهند (۱۴۰۳) با ۶ میلیون‌تومان کاهش ۵۴۷ میلیون‌تومان و پژو ۲۰۷ تیپ ۵ (۱۴۰۲) با ۵ میلیون‌تومان کاهش ۷۴۰ میلیون‌تومان قیمت‌گذاری شدند.

همچنین در میان خودروهای مونتاژی شاهد افت بهای ۵ تا ۴۰ میلیون‌تومانی برخی مدل‌ها بودیم.
جایی که قیمت فیدلیتی پرستیژ ۷ نفره (۱۴۰۳) با ۴۰ میلیون‌تومان کاهش به ۲ ‌میلیارد و ۵۷۰ میلیون‌تومان، فونیکس تیگو ۷ پرو پریمیوم (۱۴۰۳) با ۲۵ میلیون‌تومان کاهش به ۲ ‌میلیارد و ۴۸ میلیون‌تومان، فیدلیتی پرستیژ ۵ نفره (۱۴۰۳) با ۲۵ میلیون‌تومان کاهش به ۲ ‌میلیارد و ۵۲۰ میلیون‌تومان، کی‌ام‌سی J۷ (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۶۶۰ میلیون‌تومان، هایما S۵ جدید (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۶۰۵ میلیون‌تومان و کی‌ام‌سی X۵ (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون‌تومان کاهش به یک‌میلیارد و ۷۳۰ میلیون‌تومان رسید.

از طرفی در گروه خودروهای وارداتی شاهد رشد بهای ۳۰ و ۵۰ میلیون‌تومانی بودیم. جایی که کیا سونت (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون‌تومان، هوندا وزل (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون‌تومان افزایش ۳ ‌میلیارد و ۲۰۰ میلیون‌تومان و جتا VS۷ (۲۰۲۳) با ۳۰ میلیون‌تومان افزایش ۲ ‌میلیارد و ۲۳۰ میلیون‌تومان ارزش‌گذاری شدند.

source

توسط autokhabari.ir