به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، تامین نیاز بازار و رشد قیمت ها به خصوص کمبود در برخی قطعات یدکی خودرو از مسائلی است که هر چند وقت یکبار در رسانه‌ها به آن پرداخته می شود؛مشکلاتی که حالا با رشد تیراژ مونتاژی ها و سرعت گرفتن واردات خودرو دامن گیر مالکان و بازار قطعات این خودروها هم شده و تامین قطعه برای دارندگان خودروهای مونتاژی و وارداتی را به کابوسی برای صاحبان این خودروها تبدیل کرده است.

بسیاری از دارندگان خودروهای مونتاژی از مشکلات و سختی های تامین لوازم یدکی مورد نیاز و قیمت بالای آن گلایه های زیادی دارند و بسیاری از خریداران این محصولات اذعان دارند که قطعات گران، نایاب و گاه تقلبی آنها را از خرید خودروهای مونتاژی و وارداتی ها پشیمان کرده است.

رئیس اتحادیه لوازم یدکی خودرو تهران معتقد است که برخی شرکت‌های فروشنده خودروهای مونتاژی و وارداتی هیچ تعهدی برای تأمین لوازم یدکی و ارائه خدمات پس از فروش ندارند، شرایطی که به گفته وی در کنار مشکل جدی‌ برای مالکان این خودروها، مسائلی را برای فعالان این صنف ایجاد کرده است.

طبق قانون خودروسازان و واردکنندگان باید خدمات پس از فروش را ارائه دهند که این شامل عرضه قطعات هم می‌شود. اما متاسفانه قطعاتی که باید از ابتدا توسط خودروساز تامین شود به خصوص در خودروهای چینی مدت ها به درستی اتفاق نیفتاده و علاوه بر کاستی در این بخش، گفته می شود قیمت برخی از قطعات این خودروها در بازار از قیمت قطعات مشابه ژاپنی و یا اروپایی گران تر است.

دلایل کمبود و گرانی لوازم یدکی خودروهای چینی هر چه که باشد، بیشترین تاثیر نهایی آن بر مصرف کننده است. حال باید دید چاره چیست و چگونه می توان این بازار آشفته را ساماندهی کرد تا مصرف کنندگان سرگردان نشوند.

کارشناسان این حوزه معتقدند حل مشکل کمبود و گرانی لوازم یدکی خودروهای چینی، نیاز به تغییرات چندجانبه و سیاست های دولت دارد. از یک سو لازم است مونتاژکنندگان قطعات خودروهای چینی به ارائه قطعات با کیفیت و اصلی، آن هم به میزان کافی ملزم شوند. از سوی دیگر بهبود روند اختصاص ارز نیز می تواند مشکل را تا حد زیادی حل کند.

از راهکارهای دیگری که کارشناسان برای حل مشکل کمبود و گرانی لوازم یدکی خودروهای چینی پیشنهاد می کنند، ساخت قطعات یدکی چینی با مهندسی معکوس در داخل کشور است. اگر چه در حال حاضر این کار انجام می شود، لازم است قطعات تولیدی از کیفیت بیشتری برخوردار باشند تا بتوانند نیاز مصرف کننده را برطرف کنند.

رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم یدکی خودرو و ماشین آلات تهران نیز معتقد است که چالش تامین قطعات چینی و وارداتی به راحتی قابل حل است و نیازمند اراده ای قوی بین دولتمردان است.

به گفته این مقام صنفی اگر دولتمردان از حوزه متولی گری دست بردارند و به حوزه نظارت گری بپردازند و کار را به دست فعالان بخش خصوصی بسپارند و از ظرفیت کارشناسان خبره فعلی استفاده کنند و صرفا به امور نظارت داشته باشند به راحتی این مشکلات و چالش ها قابل حل است.

در این ارتباط فعالان بازار قطعه یدکی وجود مشکلاتی چون رشد نرخ ارز و تخصیص آن را از چالش های مهم و موثر در تامین و قیمت قطعات وارداتی و چینی می دانند در حالی که بررسی ها نشان می دهد که به رغم افزایش نرخ ارز و شرایط نامطلوب اقتصادی، قیمت قطعات خودرو در بازار تغییر چندانی نداشته است اما مسلما این جریان و عدم تخصیص به موقع ارز، می تواند در آینده نزدیک علاوه بر جدی تر شدن چالش تامین قطعات وارداتی و نایاب شدن آن ها، قیمت این قطعات را در بازار صعودی کند.

در هر حال از هنگامی که خودروهای چینی مونتاژی به بازار خودروی ایران وارد شدند دغدغه اصلی صاحبان این خودروها تامین قطعات و لوازم یدکی آنها بوده است مشکلی که گاه شدت یافته و گاه کمتر شده است اما در هفته های اخیر با ایجاد چالش جدی در این خصوص، رئیس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان با توجه به ماده ۴ قانون حمایت از حقوق مصرف‌ کنندگان و وظایفی که خودروسازان را ملزم به ارائه گارانتی، تامین قطعات، ایجاد تعمیرگاه ‌ها و آموزش تکنسین ‌ها در این حوزه می کند، تاکید کرده است که این موارد از شرکت ها مطالبه شده و به زودی اوضاع تامین قطعات و خدمات این خودروها بهتر خواهد شد.

با این وجود با گذشت بیش از دو هفته از اظهارات این مقام مسئول در سازمان حمایت در خصوص موضوع تأمین قطعات خودروهای چینی و تاکید بر تلاش برای حل و فصل و بهبود اوضاع تامین این قطعات با وزارت صمت، همچنان کمبود و گرانی لوازم یدکی خودروهای چینی ادامه دارد؛ مساله ای که بیشترین تاثیر نهایی آن بر مصرف کنندگان است.

source

توسط autokhabari.ir