اگر به تیونینگ خودرو علاقه دارید اما درعینحال میخواهید از مزایا و معایب آن آگاه شوید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
با اینکه خودروهای ارتقا یافته و پرفورمنس زیادی در بازارهای جهانی حضور دارند اما همه افراد نمیتوانند نسخههای استاندارد و کارخانهای این خودروها را خریداری کنند. قیمت خودروهایی همچون بی ام و M5 یک سد محکم در برابر خریداران است و از طرف دیگر بودجه زیادی برای سرویس و نگهداری این خودروها موردنیاز خواهد بود. به همین خاطر ارتقای خودرو امری وسوسه کننده و درعینحال تا حدی هزینهبر است زیرا شما هم میتوانید بخشهای لازم برای ارتقای خودرو را تعیین کرده و با هزینه خرید بالای یک خودروی پرفورمنس استاندارد روبرو نشوید. از طرف دیگر هم باید هزینههای خاصی را برای سرویس و نگهداری در نظر بگیرید. شرکتهای خودروسازی دوست دارند خودروهای تولیدی را با محدودیتهای ویژهای طراحی کنند تا قابلیت اطمینان آنها حفظ شود. با تمامی این تفاسیر تصمیم گرفتهایم به مزایا و معایب تیونینگ خودرو بپردازیم تا اگر به دنبال ارتقای خودروی خود هستید با چشم بازتری این کار را انجام دهید.
مزایای تیونینگ خودرو
- بهبود قابلتوجه پرفورمنس وسیله نقلیه
با اینکه خودروهای پرفورمنس استاندارد فاصله زیادی با پتانسیل نهایی خود ندارند اما مدلهای پایه و ارزانتر با محدودیتهای زیادی عرضه میشوند. به همین خاطر طیف وسیعی از تغییرات وجود دارد که میتوان روی خودرو اعمال کرد. از ارتقای پیشرانه گرفته تا سیستم تعلیق و ترمز، تیونینگ خودرو شاخههای مختلفی دارد. همچنین یکی از مهمترین بهبودهای خودرو به لاستیکها مربوط میشود زیرا تنها بخش در تماس با جاده هستند. لاستیکهای کاراتر باعث چسبندگی و کشش بیشتر شده و تأثیر مثبتی روی ترمز و شتاب خودرو دارند. سیستم تعلیق تیونینگ شده نیز کنترل بهتر بدنه را در پی خواهد داشت. تیونینگ پیشرانه هم میتواند قدرت و گشتاور را بیشتر کرده و درعینحال منحنی مربوط به آنها را بهینه سازد.
- امکان کاهش مصرف سوخت
یکی از بزرگترین مزیتهای برنامهریزی مجدد ECU افزایش قدرت پیشرانه است اما درعینحال میتوان مصرف سوخت را نیز کاهش داد. قلب تپنده خودرو برای حفظ قابلیت اطمینان خود محدودیتهای خاصی دارد بنابراین برنامهریزی دوباره باعث بهبود راندمان آن میشود.
- امکان شخصیسازی خودرو
با اینکه تغییرات زیباییشناسی میتوانند شامل انتخاب رنگ جدید برای خودرو باشند اما تیونینگ خودرو نیز با همین هدف انجام میشود. اضافه کردن توربو یا سوپرشارژر به پیشرانه میتواند به تمایز صدا و عملکرد خودرو کمک کند. همین موضوع درباره بهبود هندلینگ خودرو نیز صدق میکند. با برخی تغییرات هدفمند و مهم میتوان خودروی لوکسی همچون کادیلاک STS را به سدانی اسپرت بدل کرد.
معایب تیونینگ خودرو
- کاهش قابلیت اطمینان وسیله نقلیه
بسته به سطح تغییرات خودرو احتمال کاهش قابلیت اطمینان آن وجود دارد. ایجاد تغییر در لاستیکها و زیربندی خودرو اگر بهطور صحیح انجام شود تأثیر زیادی روی کیفیت و قابلیت اطمینان آن نخواهد داشت اما تغییر پیشرانه میتواند قطعات دیگر را نیز تحت تأثیر قرار دهد. افزایش بیش از حد قدرت پیشرانه شاید فرد را با مشکلات زیادی مواجه کند. این کار همچنین فشار زیادی به گیربکس و کلاچ وارد میکند و قطعات کلیدی پیشرانه نیز مجبور خواهند بود تحتفشار زیادی قرار گرفته و مستهلک شوند. موضوع دیگر به احتمال لغو گارانتی خودرو نیز مربوط میشود که باید این موضوع را حتماً در نظر بگیرید.
- احتمال افت قیمت خودرو
برخی تغییرات خودرو باعث میشوند هنگام فروش افت قیمت زیادی وجود داشته باشد. به دلیل آن که چنین خودروهایی معمولاً تحتفشار قرار میگیرند بنابراین خریداران زیادی به آنها علاقه ندارند و به همین خاطر هم قیمت مدلهای تیونینگ شده افت بیشتری دارد. در برخی کشورها حق بیمه خودروهای موردبحث نیز بیشتر است زیرا احتمال تصادف آنها بالاتر خواهد بود.
- هزینه زیاد تیونینگ خودرو
عیب دیگر این کار میتواند به هزینه زیاد قطعات و دستمزدها مربوط باشد. برای مثال اگر خواهان خرید دو جفت لاستیک باکیفیت باشید باید حداقل ۲۰ میلیون تومان در نظر بگیرید و این موضوع درباره ارتقای پیشرانه و سیستم تعلیق به چند ده میلیون تومان میرسد. در حقیقت تیونینگ خودرویی ساده همچون پژو ۲۰۷ شاید هزینه بیش از ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان داشته باشد که از عهده افراد زیادی خارج است.
حال که با مزایا و معایب تیونینگ خودرو آشنا شدید بهتر است بدانید ارتقای برخی بخشهای خودرو راحتتر از بخشهای دیگر است. اگر برای اولین بار میخواهید این کار را انجام دهید بهتر است کار خود را از بخشهایی همچون لاستیک، ECU، سیستم تعلیق و ترمز آغاز نمایید. در حقیقت بهتر است همیشه لاستیک را به عنوان نقطه شروع تیونینگ خود در نظر بگیرید زیرا تأثیر زیادی روی سواری دارند. همچنین تیون ECU نیز راهکاری ارزانقیمت است که بهبود قدرت پیشرانه را به همراه دارد. فقط باید این کار را در مراکز معتبر انجام داد تا مشکلی برای سیستمهای الکترونیکی خودرو به وجود نیاید.
تمرکز روی سیستم تعلیق و ترمز هم گزینه مطلوب بعدی است زیرا جزو مهمترین بخشهای خودرو هستند و انتخاب پیستونها و دیسکهای بهتر نه تنها قدرت توقف خودرو را بهبود میبخشد بلکه طول عمر آنها را نیز افزایش میدهد. سیستم تعلیق بهتر نیز کیفیت سواری مطلوبی به همراه خواهد داشت و قابلیت عبور از پیچ خودرو بهبود خواهد یافت. نتیجه همه این کارها بهبود پرفورمنس و ایمنی خودروست. اما کار روی پیشرانه میتواند پیچیدهتر باشد. برای تیونینگ پیشرانه تحقیق و جستوجوی زیادی نیاز است چراکه با کوچکترین اشتباهی متحمل هزینههای سنگین خواهید شد. هر قطعه پیشرانه باید هماهنگی بالایی با اجزای دیگر داشته باشد. به همین خاطر است که خودروسازان چندین میلیون دلار را صرف توسعه چنین قطعاتی میکنند. اگر تیونینگ خودرو بهصورت علمی و درست انجام شود، نتیجه کار محصولی لذتبخش و ایمن خواهد بود که هم مالک خودرو و هم دیگران از آن لذت خواهند برد.
source