پروژه فرودگاه بین‌المللی قم، با وجود برهم‌کنش مهم褑رسی معنوی، فرهنگی، زائرپذیری و بین‌المللی قم، به ضرورت زیرساخت‌های عمرانی و توسعه‌ای نیاز دارد. در این میان، حضور سرمایه‌گذاران در تحقق پروژه‌های بزرگ و بین‌المللی در قم، اهمیت زیادی دارد. یکی از پروژه‌های کلان، احداث فرودگاه است که پس از گذشت 15 سال، همچنان بی‌ثمر مانده است.

در این راستا، با مدیر پروژه فرودگاه قم، نصیر نصیری، گفت و گویی انجام شد تا برخی از مشکلات و عدم همراهی‌ها در مسیر احداث این فرودگاه بین‌المللی به تصویر کشیده شود.

مدیر پروژه فرودگاه قم، با اشاره به تاریخچه این پروژه بین‌المللی، بیان کرد که تاریخچه احداث فرودگاه، به سال 86 و یا قبل از آن برمی‌گردد. در آن زمان، شرکت مهندسین مشاور هوایی مآب، مطالعات طرح پیش امکان‌سنجی احداث فرودگاه قم را در 7 نقطه از استان قم انجام داده و از مدیر عامل شرکت ارم کیش، به عنوان سرمایه‌گذار و مجری، دعوت به عمل آمده بود.

وی خاطرنشان کرد که در این راستا، از بین هفت مکان مورد نظر، منطقه کنونی فرودگاه، مناسب‌ترین منطقه انتخاب و پس از رایزنی‌های فراوان، به تفاهم‌نامه‌ای بین استانداری قم و شرکت ارم کیش در سال 89، می‌رسد. البته، قبل از اینکه تفاهم‌نامه با استانداری امضا شود، قراردادی در سال 88، با اداره کل میراث فرهنگی قم برای احداث منطقه نمونه گردشگری بین‌المللی طرلاب، منعقد می‌شود که مصوب هیئت محترم وزیران را نیز کسب می‌کند.

مدیر پروژه فرودگاه قم، با اشاره به اهمیت فرودگاه، عنوان کرد که فرودگاه، با توجه به جمعیت و استانداردهای لازم، یکی از نیازهای مهم استان قم بوده و هست. وی خاطرنشان کرد که ما شهرهایی را در جهان داریم که با داشتن جمعیتی کمتر از شهر مقدس قم، دارای چند فرودگاه هستند.

وی در ادامه، پیرامون روند احداث فرودگاه در قم، افزود که در سال 89، تفاهم‌نامه استانداری با ارم کیش در مورد احداث فرودگاه، منعقد و 21 بهمن 89، کلنگ احداث، به دست رییس مجلس وقت (دکتر لاریجانی)، با حضور مسئولان استانی و کشوری، بر زمین زده شد. در ابتدا، شرایط احداث خوب بود و مسئولان بیشتر همراهی لازم را داشتند، اما کم‌کم، زمزمه‌های نامهربانی مسئولان، به گوش می‌رسید.

نصیری، در مورد موانع در مسیر فرودگاه قم، گفت که منابع طبیعی، شکایت‌های کیفری با عناوین تصرف عدوانی، تحصیل مال نامشروع، تخریب اراضی، مطرح کرد که سال 94، رسیدگی و در دادگاه بدوی و تجدید نظر، رد شد. سپس، شکایت حقوقی، مطرح کرد که سال 94، نیز رد شد و در سال 96، باعث خلع ید اراضی شد. خوشبختانه، در سال 1400، توسط دیوان عالی کشور، رای به نفع ارم کیش، داده شد.

وی ادامه داد که برای برخی از مسئولان، ساخت فرودگاه یا نبود آن، تفاوتی نداشت و بعضی دیگر، هر مانعی را که توان داشتند، در مسیر اجرای این پروژه، قرار می‌دادند. برای مثال، برای مجوز کارخانه آسفالت که از سال‌ها قبل در اراضی پروژه، بوده و توسط ارم کیش، تملک گردید، و حتی مجوزهایی که وجود داشته، را باطل و برق را قطع کردند.

نصیری، تاکید کرد که ما با توجه به دارا بودن ده‌ها برگ مجوز، بارها خدمت استانداران مختلف در قم، مراجعه کرده‌ایم، اما اثری نداشت. حتی در طول این سال‌ها، شایعات بیشماری در مورد استانداردها، تراکم لایه‌های خاکریزی، عبور لوله‌های نفت و گاز از زیر باند و…، در اجرای پروژه، بیان شد که صحت نداشت و با بازدید‌های مختلف، این شایعات، رد شد.

وی گفت که سرمایه‌گذار محترم، برای رعایت استانداردهای جهانی، بهترین شرکت‌های مهندسان مشاور را گرفت، که از جمله می‌توان به شرکت مهندسین مشاوره ره‌شهر، شرکت مهندسین مشاوره پارساز، طراجان پارسه، آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک استان، شرکت مهندسین مشاوره مترا و…، به عنوان مشاوران پروژه، نام برد.

مدیر پروژه فرودگاه قم، در مورد مطالعات انجام شده، عنوان کرد که مطالعات، شامل چندین مجلد با چندین هزار صفحه مطالعات و نقشه است که مباحث مختلفی را از طراحی سطوح پروازی، تا مطالعات اثرات زیست محیطی، شهرک توریستی فرودگاهی، هتل‌ها، مگامال، در بردارد.

وی تصریح کرد که قسمت به قسمت، باند به پیمانکاران، واگذار شد و دفتر فنی مهندسی پروژه، نظارت می‌کرد و شرکت مشاور ره‌شهر، به عنوان ناظر فعال، بود و حتی ناظر مقیم، داشتیم و دستگاه نظارتی عالی، از تهران، حضور داشت و بارها، تست‌های جوانه‌های تراکم خاک، انجام شد و 3700 متر، کل عملیات زیرسازی، انجام گرفت و در قسمت‌هایی، وارد روسازی شدیم.

مدیرپروژه، اظهار داشت که متاسفانه، بنا بر شکایت سه مرغداری، این پروژه عظیم، تعطیل شد. کوتاهی دستگاه‌ها، نیز تا حد زیادی، در توقف پروژه، دخیل بود؛ در سال 96، شکایت حقوقی، منابع طبیعی، تائید شد و عملا، حکم به خلع ید شرکت ارم کیش، از اراضی فرودگاهی قم، دادند.

نصیری، در مورد مشکلات در مسیر فرودگاه قم، گفت که اشکالی نداشت و اصلا‌ عمر المنتق 138 از ارم کیش نیست چون در این مدت تمام مجوزها را به دست آورده‌ایم. در این مدت حدود 20 مجوز را گرفتیم.

توسط autokhabari.ir