کرایسلر، یک برند خودروسازی آمریکایی، در ژوئن ۲۰۲۵، به بگسیم یکی از نام آورترین برندهای خودروسازی جهان، خواهد رسید، اما این همایش، به جشنی خشن برای وداع را شکوه است. این سؤال مهم که آیا کرایسلر میتواند این بحران را پشت سر بگذارد و به دوران شکوه دوباره بازگررد، ذهن علاقمندان و کارکنان این برند را به شدت نگران کرده است.
کرایسلر، یک زمان یک نماد بزرگ در صنعت خودروسازی آمریکا بود و به صورت پهلوان صنعت بهزیسته شناخته می شد. در اوایل دهه ی 20 میلادی، رکورد فروش جهانی را با فروش 2.8 میلیون دستگاه، به ثبت رساند، اما حالا تنها به فقط یک مدل که روزگاری از محبوب ترین های بازار بود (پاسیفیکا) و همچنین یک نسخه ی قدیمی آن که به نام وویجر شناخته می شود باقی مانده است. این برند، فقط در سال گذشته تنها 120هزار دستگاه از این دو مدل را به فروش رسانده است و این، برای یک برند که برای همیشه توسط مردم در هر گوشه ی جهان دیده می شد، یک سقوط آزاد به نظر می رسد.
البته، این اولین بار نیست که کرایسلر، این روزها را برای زندگی یا مرگ باید در مردم خود مواجه شود. بحران مالی در سال 2008، این برند را تا سرانجام نابودی رسانده بود، اما پشتیبانی مالی توسط دولت آمریکا و یک proces پیچیده ورشکستگی، توانست آن را نجات دهد. اما این بحران تنها یک بخش از ماجرای تلخ این برند است. به پیش از آن، ماجرای تلخ ادغام کرایسلر با دایملر، یک از بزرگترین شکست های اقتصادی تاریخ را رقم زد. این ادغام که قرار بود یک همکاری موفق باشد، در نهایت چیزی جز میلیاردها دلار خسارت و آسیب به اعتبار هر دو طرف به همراه نداشت.
بعد از آن، کرایسلر تحت مالکیت فیات قرار گرفت و سپس در سال 2021 بخشی از غول خودروسازی جهانی استلانتیس شد. اما این تغییرات، حال کرایسلر را خوب نکرد. از سال 2017، زمانی که مدل پاسیفیکا به بازار آمد، این برند، در واقع در یک سکون مطلق گرفتار شد و هیچ مدل جدیدی به بازار عرضه نکرده است.
در سال 2021، استلانتیس اعلام کرد که کرایسلر تا سال 2028 به طور کامل به تولید خودروهای الکتریکی خواهد پرداخت. این وعده در ابتدا امیدهایی را برای بازگشت کرایسلر به رقابت جهانی ایجاد کرد، اما به نظر می رسد این برنامه به کلی به فراموشی سپرده شده است. تنها تلاش های اخیر کرایسلر، مثل معرفی مدل مفهومی ایرفلو گرافیت در سال 2022 و پروژه هالسیون در سال 2024، نتوانستند جایگاه این برند را در بازار تثبیت کنند.
با نزدیک شدن به تاریخ 6 ژوئن 2025، سؤال مهمی که پیش روی صنعت خودرو قرار گرفته است، این است که آیا کرایسلر می تواند صدسالگی خود را جشن بگیرد یا این روز به مراسمی برای خداحافظی با یکی از نمادهای صنعت خودرو تبدیل خواهد شد. آنچه مسلم است، این است که کرایسلر برای زنده ماندن باید به سرعت دست به اقدام بزند. با یک مینیون که هشت سال از عمر آن می گذرد و هیچ مدل جدید یا نوآورانه ای در دست توسعه، رقابت در بازار جهانی خودرو، عملا غیرممکن به نظر می رسد.
کرایسلر که روزگاری نماد نوآوری و شکوه آمریکایی بود، حالا در آستانه تاریخساز بودن یا پایان یافتن قرار گرفته است. آیا این برند می تواند با معرفی مدل های جدید و یک استراتژی منسجم، دوباره در بازار جهانی بدرخشد؟ یا سرنوشتش به عنوان یک خاطره تلخ در کتاب های تاریخ ثبت خواهد شد؟ زمان تنها پاسخ این سوال را خواهد داد.