سازمان امور مالیاتی ایران از ابتدای سال جاری، سامانه تعویض پلاک انواع خودرو و موتورسیکلت را به نحوی ساماندهی کرده است که تمامی مراحل نقل و انتقال مالکیت به صورت الکترونیکی و غیرحضوری انجام میشود و مراجعه حضوری صرفاً برای احراز هویت، بررسی اصالت خودرو و فک و نصب پلاک انجام میپذیرد.
بر این اساس، کلیه متقاضیان نقل و انتقال وسیله نقلیه باید قبل از دریافت نوبت نقل و انتقال، ابتدا از طریق سامانه سکوی وصول دیون قانونی وسائط نقلیه به از طریق سامانه “سکوی وصول دیون” نسبت به استعلام و پرداخت بدهی شامل مالیات نقل و انتقال خودرو بر اساس ماده ۳۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده، جرایم رانندگی و عوارض آزادراهی اقدام کنند.
مالیات بر نقل و انتقال خودرو شامل انواع خودروهای تولید داخل و وارداتی میشود. خودروهای تولید داخل یک درصد (1%) و خودروهای وارداتی دو درصد (2%) مالیات را پرداخت میکنند.
مالیات نقل و انتقال خودرو در وهله اول از روز ساخت خودرو محاسبه میشود و این مالیات، در وهله دوم در هر سال از سوی مقامات مالیاتی، ۱۰ درصد کاهش مییابد و پس از شش سال، از سال ششم به بعد، چهل درصد از ارزش اولیه مبنای محاسبه مالیات خواهد بود.
وظیفه فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران است که از ابتدای سال جاری، سامانه تعویض پلاک خودرو و موتورسیکلت را به نحوی ایجاد کند که تمامی مراحل نقل و انتقال مالکیت به صورت الکترونیکی و غیرحضوری انجام شود و مراجعه حضوری صرفاً برای احراز هویت، بررسی اصالت خودرو و فک و نصب پلاک باشد.
همچنین در مورد اخذ نشانی محل سکونت افراد در مراکز تعویض پلاک و دفاتر خدمات خودرویی باید اعلام شود که از تاریخ ۱۰ دیماه ۱۴۰۲، احراز نشانی محل سکونت افراد در مراکز تعویض پلاک و دفاتر خدمات خودرویی به صورت سیستمی انجام میپذیرد. محلی که خریدار سکونت میکند باید در سامانه تایید شود. اگر نشانی اعلامشده تایید نشده باشد، متقاضی میتواند از طریق سامانه «پنجره واحد خدمات فراجا» اقدام به ثبت و تأیید آدرس نماید. پس از تأیید آدرس توسط شرکت پست، امکان دریافت نوبت برای مراجعه حضوری فراهم میشود.
همچنین کلیه متقاضیان محترم خدمات تعویض پلاک، پیش از هر اقدامی نسبت به احراز سیستمی نشانی محل سکونت از طریق سامانه پنجره واحد فراجا اقدام نمایند.
درخصوص مدارک لازم برای نقل و انتقال وسیله نقلیه باید اعلام شود که حضور خریدار و فروشنده یا نماینده قانونی آنها (وکیل) به همراه وسیله نقلیه در زمان تعویض پلاک خودرو الزامیست. مدارک لازم برای این کار شامل موارد زیر میشود: اصل شناسنامه و کارت ملی خریدار و فروشنده، اصل سند مالکیت و کارت شناسایی وسیله نقلیه و در صورت مفقود شدن سند مالکیت درج یک نوبت آگهی در روزنامههای کثیر النتشر مبنی بر مفقودیت سند و سپری شدن ۱۰ روز از تاریخ درج آگهی و گواهی مفاصا حساب تخلفات رانندگی وسیله نقلیه و بیمه شخص ثالث و معاینه فنی معتبر و مدرک احراز محل سکونت خریدار شامل: سند مالکیت یا اجاره نامه معتبر بنام خریدار، همسر، پدر یا مادر و….
در ادامه، مراحل تعویض پلاک خودرو، مرحله توسط مرحلهی تشریح میشود:
۱- ورود به مرکز تعویض پلاک
۲- مراجعه به ساختمان اداری
۳- تنظیم و انتقال مالکیت
۴- بازدید خودرو و تحویل مدارک
۵- دریافت نوبت برای پلاک جدید
۶- نصب پلاک و خروج از مرکز
همچنین، نحوه احراز نشانی محل سکونت در مراکز تعویض پلاک و دفاتر خدمات خودرویی باید به نحو زیر اعلام شود:
از تاریخ ۱۰ دیماه ۱۴۰۲، احراز نشانی محل سکونت افراد در مراکز تعویض پلاک و دفاتر خدمات خودرویی به صورت سیستمی انجام میپذیرد. محلی که خریدار سکونت میکند باید در سامانه تایید شود. اگر نشانی اعلامشده تایید نشده باشد، متقاضی میتواند از طریق سامانه «پنجره واحد خدمات فراجا» اقدام به ثبت و تأیید آدرس نماید. پس از تأیید آدرس توسط شرکت پست، امکان دریافت نوبت برای مراجعه حضوری فراهم میشود.
کلیه متقاضیان محترم خدمات تعویض پلاک، پیش از هر اقدامی نسبت به احراز سیستمی نشانی محل سکونت از طریق سامانه پنجره واحد فراجا اقدام نمایند.
همچنین در خصوص هزینه تعویض پلاک باید اعلام شود که در سال ۱۴۰۴، مبلغ تعویض پلاک خودرو برابر ارقام زیر اعلام شده است:
۴۰ هزار تومان بابت هزینه پست
۳۷۳ هزار تومان بابت صدور پلاک و برگ سبز