در هفته گذشته، نرخ هر اونس طلا در بازار جهانی ۵ درصد رشد کرد. همچنین نرخ دلار در بازار داخلی افت ۱۵.۷ درصدی را تجربه کرد. گواهی شمش طلا و سکه نیز به عنوان مهم‌ترین دارایی‌های صندوق‌های طلا، به ترتیب ۷.۴ و ۸ درصد افت کردند.

بررسی قیمت هر اونس طلا در بازه زمانی ۲۲ تا ۲۸ فروردین نشان می‌دهد که این فلز گران‌بها با افزایشی محسوس همراه بوده است. قیمت هر اونس طلا از ۳۱۷۵ دلار در روز ۲۲ فروردین به ۳۳۳۶ دلار در ۲۸ فروردین رسید. این افزایش معادل ۵.۰۷ درصد رشد در طول یک هفته است.

روند تغییرات به گونه‌ای بود که پس از یک جهش قابل توجه در روز ۲۳ فروردین، قیمت کمی کاهش یافت، اما در روز‌های بعدی دوباره روند صعودی خود را ادامه داد و در نهایت به سطح بالای اولیه بازگشت. این نوسانات کوتاه‌مدت، در چارچوب یک روند کلی افزایشی قابل تفسیر هستند.

با افزایش قیمت طلا، سرمایه‌گذاران به سمت دارایی‌های امنی مانند طلا جلب می‌شوند. این افزایش ممکن است تحت تأثیر طیف گسترده‌ای از عوامل اقتصادی و سیاسی قرار گرفته باشد.

در بازار آزاد ارز ایران، نرخ دلار در روز ۲۳ فروردین حدود ۹۸,۶۰۰ تومان ثبت شد. اما تنها یک روز بعد، نرخ دلار با سقوطی چشم‌گیر به ۸۴,۵۰۰ تومان رسید. این کاهش معادل حدود ۱۴.۳ درصد کاهش در یک روز است.

پس از آن، نرخ دلار کمی افزایش یافت و در ۲۵ فروردین به ۸۵,۰۰۰ تومان رسید. در ۲۶ فروردین نیز قیمت تا ۹۰,۰۰۰ تومان بالا رفت. اما این افزایش پایدار نماند و در روز‌های ۲۷ و ۲۸ فروردین به ترتیب به ۸۴,۰۰۰ تومان و ۸۳,۰۰۰ تومان کاهش یافت.

این نوسانات، به‌ویژه کاهش شدید اولیه، احتمالاً به شدت تحت تأثیر اخبار مربوط به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان و ایتالیا بوده است. انتشار خبر این مذاکرات باعث افزایش امیدواری به بهبود روابط دیپلماتیک و کاهش فشار تحریم‌ها شده و در نتیجه، انتظارات تورمی و سفته‌بازی در بازار ارز را کاهش داده است.

بازار آزاد ایران به شدت به تحولات سیاسی و اخبار مربوط به مناسبات بین‌المللی، به‌ویژه روابط ایران با غرب، واکنش نشان می‌دهد. در مجموع، کاهش حدود ۱۵.۷ درصدی قیمت دلار از ۲۳ فروردین (۹۸,۶۰۰ تومان) تا ۲۸ فروردین (۸۳,۰۰۰ تومان)، نشان‌دهنده اثر روانی قوی خبر مذاکرات بر بازار و احتمالاً مداخله هدفمند بازارساز برای تثبیت انتظارات است.

در هفته پایانی فروردین، بازار گواهی سکه طلا شاهد نوسانات قابل توجهی بود که عمدتاً تحت تأثیر اخبار سیاسی و تحولات بازار‌های ارز و طلا قرار گرفت. قیمت گواهی سکه در روز ۲۳ فروردین حدود ۸۴,۶۹۲,۹۷۶ ریال بود، اما تنها یک روز بعد با کاهشی شدید به ۸۰,۴۵۷,۰۰۰ ریال رسید.

این روند نزولی در روز ۲۵ فروردین نیز ادامه یافت و قیمت به ۷۷,۱۱۳,۵۴۳ ریال کاهش یافت. در مجموع، گواهی سکه طی سه روز اول هفته حدود ۹ درصد کاهش قیمت را تجربه کرد ولی در ادامه هفته، بازار وارد فاز تثبیت نسبی شد.

در روز ۲۶ فروردین، قیمت گواهی سکه با بازگشت جزئی به ۷۹,۴۶۶,۹۱۹ ریال رسید، اما در ۲ روز پایانی هفته مجدداً کاهش یافت و در نهایت در روز ۲۸ فروردین با قیمت ۷۸,۳۸۹,۴۳۶ ریال بسته شد. به این ترتیب، مجموع کاهش قیمت از روز ۲۳ تا ۲۸ فروردین حدود ۷.۴ درصد بوده است.

بازار گواهی شمش طلا نیز همانند سایر بازار‌های طلا در ایران، طی هفته پایانی فروردین ۱۴۰۴ نوسانات محسوسی را تجربه کرد. قیمت این اوراق از ۹,۷۸۱,۶۸۸ ریال در روز ۲۳ فروردین شروع شد و در ۲ روز بعدی با کاهش شدید همراه شد؛ به‌طوری که در روز ۲۵ فروردین به کف قیمت خود یعنی ۸,۹۰۵,۰۹۰ ریال رسید.

این افت حدود ۹ درصدی در کمتر از ۳ روز، واکنش بازار به تحولات بیرونی نظیر افت نرخ دلار و اخبار مربوط به مذاکرات ایران و آمریکا در عمان را نشان می‌دهد. از روز ۲۶ فروردین به بعد، قیمت گواهی شمش طلا به طور نسبی بازیابی شد و تا ۹,۰۵۷,۶۱۵ ریال رسید. با این حال، در ۲ روز پایانی هفته، قیمت‌ها مجدد به تدریج کاهش یافت و در روز ۲۸ فروردین با نرخ ۸,۹۹۳,۳۱۶ ریال بسته شد.

بر اساس داده‌های مرکز نظارت بر صندوق‌های سرمایه گذاری سازمان بورس و اوراق بهادار، مجموع خالص ارزش دارایی صندوق‌های طلا در بازه ۲۲ تا ۲۸ فروردین ۱۴۰۴، ۱۰ درصد افت داشته و در مجموع به ۱۶۳ همت رسیده است.

طبق این گزارش، صندوق عیار مفید با ۳۳ درصد بیش‌ترین سهم را از بازار صندوق‌های طلا به خود اختصاص داده است. صندوق لوتوس با ۲۰ درصد، کهربا ۱۰، زرین آگاه ۶ درصد، زرین کاردان ۵ درصد و دنای زاگرس و طلای کیان با ۴ درصد بیش‌ترین سهم را از خالص ارزش دارایی صندوق‌های طلا را به خود اختصاص داده‌اند.

توسط autokhabari.ir