بسیاری از خودروهای ایرانی قدرت های زیادی ندارند. آنها حداکثر 100 اسب بخار قدرت را دارند و در ایران از این کم به کمتر هم در خودروها استفاده می شود. در حال حاضر در ایران استیلانت ها تنها 160 اسب بخار قدرت دارند و این ارزان ترین خودروها در بازارهای جهانی به طور معمول از قدرت های 100 اسب بخاری استفاده می کنند.
در حال حاضر در ایران به جز خودروهایی که حداکثر 100 اسب بخار قدرت دارند برخی از خودروهای ایرانی از قدرت های کمتری هم استفاده می کنند. در ادامه به این خودروها که ضعیف ترین خودروهای ایرانی هستند اشاره شده است.
رتبه پنجم خودروی Soran Plus XU7P است. این خودرو از پیشرانه قدیمی XU7 پژو استفاده می کند که هشت سوپاپ است. این پیشرانه که 1.8 لیتری است از سال ها پیش در انواع پژو 405، پارس و سمند استفاده شده است. هرچند ایران خودرو با اصلاحاتی این موتور را ارتقاء داده و نام XU7P روی آن گذاشته ولی این پیشرانه 1.8 لیتری همچنان قدرت و بازدهی بسیار پایینی دارد.
این موتور در سورن پلاس تنها 98 اسب بخار قدرت و 146 نیوتن متر گشتاور دارد درحالی که موتور EF7 در همین خودرو با وجود حجم کمتر، 113 اسب بخار قدرت و 153 نیوتن متر گشتاور تولید می کند.
رتبه چهارم خودروی Arisun 2 است. این خودرو از همان پیشرانه XU7P استفاده می کند. این پیشرانه که هشت سوپاپ است، 1.7 لیتری است و از آن برای تولید آریسان استفاده می شود. این موتور 97 اسب بخار قدرت و 146 نیوتن متر گشتاور دارد. اما در صورت استفاده از گاز این رقم به 137 نیوتن متر کاهش پیدا می کند.
رتبه سوم خودروی Nanavan است. این خودرو از پیشرانه قدیمی استفاده می کند. این پیشرانه که 2.4 لیتری است، 94 اسب بخار قدرت دارد و از آن برای تولید وانت نیسان استفاده می شود. این خودرو به دلیل گشتاور بالا، ضریب بار دنده و دیفرانسیل، توانایی حمل بار بالایی دارد.
رتبه دوم خودروی Atlas است. این خودرو از پیشرانه M15 سایپا استفاده می کند. این پیشرانه که هشت سوپاپ است، 1.5 لیتری است و از آن برای تولید ساینا و کوییک استفاده می شود. این موتور 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتن متر گشتاور دارد. اما سایپا این موتور را ارتقاء داده و قدرت آن را به 90 اسب بخار افزایش داده است.
رتبه اول خودروی Peykan است. این خودرو از پیشرانه 1.3 لیتری استفاده می کند. این پیشرانه که هشت سوپاپ است، تنها 73 اسب بخار قدرت و 110 نیوتن متر گشتاور دارد.