فروردین امسال، سیبزمینی با تورم نقطهای ۱۹۳.۳ درصدی بیشترین تورم را در میان اقلام خوراکی تجربه کرد. این وضعیت موجب شد تا مسئولان در دو جبهه وارد عمل شوند؛ یک سوی ماجرا واردات ۵۰ هزار تن سیبزمینی برای تنظیم بازار بود و سوی دیگر، ممنوعیت صادرات این محصول به مدت دو ماه.
با وجود این اقدامات، همچنان شاهد نوسانات قیمت سیبزمینی در بازار هستیم. به نظر میرسد یکی از دلایل اصلی این وضعیت، عدم تعادل در عرضه و تقاضای بازار باشد. طبق برنامهریزیها، قرار بود طی هشت هفته نه صادراتی انجام شود و نه کمبودی در عرضه داخلی احساس شود.
بر اساس آمار گمرک، در سال گذشته ۳۴۱ هزار و ۶۵ تن سیبزمینی از طریق گمرکات کشور به کشورهای مختلف صادر شد. نکته قابل توجه این است که در ۱۱ ماه نخست سال، مجموع صادرات سیبزمینی برابر با ۳۴۰ هزار و ۶۲۵ تن بود و در اسفندماه، با وجود ممنوعیت رسمی صادرات، حدود ۴۴۰ هزار کیلوگرم سیبزمینی به طور قانونی صادر شد.
این در حالی است که ستاد تنظیم بازار در بهمنماه، دستور ممنوعیت صادرات دو ماهه سیبزمینی را صادر کرده بود. آمار اسفندماه گمرک نشان میدهد که این ممنوعیت رعایت نشده و صادرات همچنان ادامه داشته است.
صادرات ۴۴۰ تن سیبزمینی تنها در چهار هفته پایانی سال، موضوعی است که وزارت جهاد کشاورزی باید درباره آن شفافسازی کند و توضیح دهد چگونه با وجود ممنوعیت رسمی، این محصول گرانقیمت همچنان از کشور خارج شده است.