در فروردینماه سال ۱۴۰۴، سه خودروساز بزرگ کشور، یعنی ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو، مجموعاً رشد ۵ درصدی در فروش نسبت به مدت مشابه سال گذشته را تجربه کردند. با این حال، این میزان فروش از حجم تولیدشان عقب ماند و بخشی از محصولات تولید شده به فروش نرسید.
بر اساس دادههای منتشر شده در سامانه رسمی کدال، این سه خودروساز در فروردینماه ۴۳ هزار و ۱۰۸ دستگاه خودروی سواری از جمله وانت پراید را به فروش رساندهاند؛ در حالی که در بازه مشابه سال ۱۴۰۳، این عدد ۴۱ هزار و ۱۹ دستگاه بود. این رشد معادل دو هزار و ۸۹ دستگاه است. با این حال، آمار تولید این خودروسازان در همین بازه زمانی به ۴۵ هزار و ۸ دستگاه رسید که نشان میدهد حدود هزار و ۹۰۰ دستگاه معادل ۴.۲ درصد از محصولات تولید شده، در انبارها باقی ماندهاند.
به نظر میرسد دو عامل اصلی در عدم فروش کامل خودروهای تولیدی در فروردینماه نقش داشتهاند. نخست، بازگشت خودروهای ناقص به خطوط تولید در نتیجه کمبود قطعه و مشکلات ارزی است. ایرانخودرو در گزارش خود، ۱۹۴ دستگاه خودروی ناقص را بهطور جداگانه اعلام کرده، اما دو خودروساز دیگر آماری از این خودروها منتشر نکردهاند؛ احتمالا این خودروها در آمار تولید گنجانده شدهاند اما به دلیل نقص فنی، هنوز به فروش نرسیدهاند.
عامل دوم، انتظار خودروسازان برای اعلام قیمتهای جدید از سوی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است. بهطور معمول، در ابتدای سال خودروسازان بخشی از تولیدات خود را نگه میدارند تا در صورت افزایش رسمی قیمتها، بتوانند با نرخهای بالاتر اقدام به فروش کنند. این سناریو، پدیدهای آشنا در ماههای ابتدایی هر سال است.
در میان سه خودروساز بزرگ، پارسخودرو بهترین عملکرد را در رشد فروش داشته است. این شرکت در فروردینماه موفق به فروش ۵ هزار و ۸۰۳ دستگاه خودرو شده، در حالی که در فروردین سال قبل تنها ۲ هزار و ۹۴۳ دستگاه فروخته بود. این آمار از رشد قابل توجه ۹۷ درصدی حکایت دارد.
ایرانخودرو نیز با فروش ۲۴ هزار و ۶۷۵ دستگاه در فروردین امسال نسبت به ۲۳ هزار و ۵۵۲ دستگاه سال گذشته، رشد ۴.۸ درصدی را تجربه کرده است. این شرکت در همین بازه زمانی ۲۹ هزار و ۱۰۷ دستگاه خودرو تولید کرده که نشان میدهد حدود ۴ هزار و ۴۳۲ دستگاه معادل ۱۵ درصد از تولیدات، در انبارها باقی مانده است.
سایپا اما در فروردینماه برخلاف دو خودروساز دیگر، کاهش فروش را تجربه کرده است. این شرکت ۱۲ هزار و ۶۳۰ دستگاه خودرو به فروش رساند، در حالی که این عدد در فروردین ۱۴۰۳ برابر با ۱۴ هزار و ۵۲۴ دستگاه بود. در نتیجه سایپا با افتی معادل ۱۳ درصد مواجه شده است.