با تصمیم جدید سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، محدودیتهای خرید خودروهای وارداتی کاهش یافته و افراد بیشتری میتوانند به خرید این خودروها اقدام کنند. این تصمیم در حالی است که شورای رقابت پیشتر خودروهای وارداتی را از شمول دستورالعمل تنظیم بازار خودروهای سواری مستثنی کرده بود.
در این راستا، سازمان حمایت در نامهای به انجمنهای خودروسازان و واردکنندگان خودرو اعلام کرد که محدودیتهای فروش برای متقاضیان خودروهای وارداتی قابلیت اعمال ندارد. این امر به معنای افزایش تعداد متقاضیان بازار وارداتیهاست؛ در حالی که شرایط طرف عرضه با قوانینی مانند تعیین تعرفه ۱۰۰ درصدی برای واردات خودرو و افزایش نرخ ارز گمرکی نسبت به سال گذشته سختتر شده است.
پیشتر، شورای رقابت بازار خودروهای وارداتی را رقابتی اعلام کرده و تصمیم گرفته بود که قیمتگذاری دستوری برای این خودروها انجام نشود. با این حال، سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان موضع متفاوتی اتخاذ کرده و نسبت به افزایش قیمت خودروهای وارداتی هشدار داده است.
کارشناسان بر این باورند که اصرار سازمان حمایت بر قیمتگذاری و نظارت بر شیوه فروش خودروسازان و واردکنندگان میتواند تبعات منفی داشته باشد؛ از جمله ایجاد شکاف قابل توجهی بین عرضه و تقاضای خودروهای وارداتی و ایجاد صفهای طولانی. این امر میتواند به سودجویی دلالان و افزایش قیمتها منجر شود.
همچنین، با توجه به تغییرات در نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی و مالیات، قیمت خودروهای وارداتی بهشدت افزایش مییابد؛ مگر این که دولت در نرخ تعرفه واردات خودرو بازنگری کرده و رقم تعرفه را به نفع خریداران کاهش دهد.
در نهایت، تداوم رویکرد فعلی در بازار و سیاست قیمتگذاری دستوری بر خودروهای وارداتی میتواند مانع از شکلگیری رقابت سازنده در بازار شود و به زیان مصرفکنندگان باشد.