در پی تنشهای اخیر بین هند و پاکستان، شرکتهای هواپیمایی مختلف اقدام به تغییر مسیر یا لغو پروازهای خود کردند. حدود ۱۲ فرودگاه در هند روز چهارشنبه به دلیل نگرانی از تشدید تنشها بسته شدند.
درگیریهای اخیر بین هند و پاکستان پس از آن آغاز شد که هند به ۹ نقطه در پاکستان حمله کرد و مدعی شد که این حملات علیه زیرساختهای تروریستی مرتبط با کشتار گردشگران صورت گرفته است. پاکستان وجود چنین اردوگاههایی را در خاک خود انکار میکند.
تصاویر منتشر شده از سایتهای ردیابی پرواز نشان میدهد که شرکتهای هواپیمایی مسیرهای خود را به سمت عمان، امارات و کویت تغییر دادهاند که این امر احتمال ازدحام در فضای هوایی را افزایش میدهد.
مقامات پاکستانی اعلام کردند که در زمان حمله هند، ۵۷ پرواز بینالمللی در حریم هوایی این کشور حضور داشتند. دفتر نخستوزیر پاکستان اعلام کرد که اقدام هند خطر جدی برای خطوط هوایی تجاری ایجاد کرده و جان مسافران را به خطر انداخته است.
پیشتر هند و پاکستان حریم هوایی خود را به روی شرکتهای هواپیمایی یکدیگر بسته بودند و خطوط هوایی جهانی مانند لوفت هانزا نیز از حریم هوایی پاکستان اجتناب کردهاند.
سازمان مشاوره هوانوردی «اوپس گروپ» هشدار داده است که در صورت تداوم درگیریها، پاکستان ممکن است همانند سال ۲۰۱۹ فضای هوایی خود را به کلی ببندد.
پروازهای داخلی در هر دو کشور نیز تحت تأثیر قرار گرفتهاند؛ به طوری که طبق گزارشها، سه درصد از پروازهای برنامهریزی شده در هند و ۱۷ درصد از پروازهای برنامهریزی شده در پاکستان لغو شدهاند.
شرکت هواپیمایی هندی «ایندی گو» اعلام کرد که ۱۶۵ پرواز خود را تا صبح شنبه لغو کرده است. سهام این شرکت ۱.۱ درصد کاهش یافت. پروازهای متعلق به ایر ایندیا، اسپایس جت و آکاسا ایر نیز لغو شد.
در مقابل، پاکستان اعلام کرد که حریم هوایی این کشور باز است و فرودگاههای آن کاملا فعال هستند. تصاویر منتشر شده از سایتهای ردیابی پرواز، تعدادی از جتهای غیرنظامی را در حال پرواز بر فراز حریم هوایی پاکستان نشان میدهد.
برخی از شرکتهای هواپیمایی خارجی نیز مسیرهای پروازی خود را تغییر دادهاند. به عنوان مثال، شرکت هواپیمایی هلندی «کی الام» تا اطلاع ثانوی بر فراز پاکستان پرواز نمیکند.
خطوط هوایی سنگاپور نیز از روز سهشنبه ۶ مه پرواز بر فراز حریم هوایی پاکستان را متوقف کرده است. شرکت «کورین ایر» نیز مسیر پروازهای سئول-دبی خود را تغییر داده و به جای مسیر قبلی، از حریم هوایی پاکستان، مسیر جنوبی را انتخاب کرده است.
یونایتد ایرلاینز نیز پرواز خود به دهلی را به دلیل محدودیتهای فضای هوایی لغو کرده است. امریکن ایرلاینز نیز تغییراتی را در پرواز خود به دهلی نو انجام داده و به مشتریانی که تحت تأثیر این تغییرات قرار گرفتهاند، اجازه میدهد برنامههای خود را بدون هزینه تغییر دهند.
انجمن خطوط هوایی آسیا و اقیانوسیه نسبت به تأثیر درگیریهای نظامی بر فعالیت خطوط هوایی ابراز نگرانی کرده و هشدار داده است که جعل جی پی اس میتواند یکی از بالاترین خطراتی باشد که صنعت هواپیمایی با آن مواجه است.