رئیس کل بانک مرکزی در سی و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی بانک مرکزی، با اشاره به تحولات اساسی در سیستم بانکی کشور، اظهار داشت: امسال با تعداد زیادی از قوانین جدید مواجه هستیم که بدون شک سیستم بانکی را دگرگون خواهد کرد. همچنین، افزایش نااطمینانیها در اقتصاد کشور، تصمیمگیری در نظام بانکی را سختتر کرده است.
وی افزود: سال گذشته شاهد مجموعهای از تکانههای سیاسی بودیم که میتوانست طی ۱۰ سال رخ دهد، اما در یک سال اتفاق افتاد. در این فضا، ما باید تلاش کنیم تا فضای تابآوری را افزایش دهیم. در این راستا، مقررات احتیاطی و نظارتی یک دارایی محسوب میشود و مانع نیست. ثبات مالی یک نعمت پنهان است که باید از آن مراقبت کرد.
فرزین در ادامه به قانون جدید بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: این قانون به سه بخش اهداف، کارکرد و ساختارها تقسیم شده است. در بخش اهداف، رشد و کمک به عدالت اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. در حوزه کارکرد، قوانین نظارتی بانک مرکزی و وظایف توسعهای به بانک مرکزی اعطا شده است. همچنین، در حوزه ساختارها، تغییرات مهمی در اعضای هیأت عالی بانک مرکزی صورت گرفته است.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین به قانون برنامه هفتم اشاره کرد و گفت: در این قانون، چند محور اساسی وجود دارد. اول تغییر کارکرد صندوق ضمانت سپردهها، دوم تخصصی شدن بانکها است که به شش گروه تخصصی تقسیم میشوند و نظام بانکی در حال پوستاندازی از الگوی قدیم به الگوی جدید است.
وی تاکید کرد: نظام بانکی سهم بالایی در تامین مالی کشور دارد و با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در رابطه با تامین سرمایه و سرمایهگذاری برای تولید، وظایف مهمی بر عهده دارد. تامین مالی جهش تولید و تامین مالی سرمایه در گردش بنگاهها از محورهای اصلی است که متاسفانه بررسیها نشان داده است که نظام بانکی در این زمینه ضعف دارد.
فرزین افزود: سرمایهگذاری خارجی و تامین مالی خارجی به شدت کاهش یافته است و تلاش ما این است که کسانی که رفتار شفاف دارند را در تامین مالی کمک کنیم. همچنین، موضوع تامین مالی ارزی نیز مورد توجه است و از سال گذشته فروش اوراق صکوک ارزی در مرکز مبادله آغاز شده است.
وی در پایان گفت: هدف دیگر توسعه منابع تامین مالی زنجیره تولید است و تا ۴۵۰ همت هدفگذاری شده است که امسال نیز تقویت خواهد شد.