دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در ادامه اقدامات جنجالی خود، با چین به توافق رسید که تعرفه گمرکی ۱۱۵ درصدی کالاهای چینی و آمریکایی را به مدت ۹۰ روز به تعویق بیندازند. بر اساس این توافق، کالاهای چینی برای ورود به آمریکا ۳۰ درصد و کالاهای آمریکایی برای ورود به چین ۱۰ درصد مالیات گمرکی می پردازند.
این تصمیم که به نوعی آتشبس ۹۰ روزه بین دو قدرت اقتصادی بزرگ جهان تلقی میشود، بلافاصله تاثیر خود را بر بازار جهانی طلا گذاشت. با کاهش حدود ۳ درصدی ارزش اونس طلا در بازار جهانی، قیمت هر اونس از ۳۳۲۴ دلار به ۳۲۰۸ دلار کاهش یافت. این کاهش قیمت امید برخی را به ادامه روند کاهشی قیمت طلا در بازارهای جهانی افزایش داد.
همزمان، در داخل کشور و در بازار ارز، فضا تحت تاثیر اظهارات مثبت طرفین ایرانی و آمریکایی نسبت به دور چهارم مذاکرات قرار گرفته است. پیش از آغاز این دور از مذاکرات، برخی اخبار نگرانیهایی را در مورد افزایش فاصله و شکاف بین تهران و واشنگتن ایجاد کرده بود که با برگزاری نشست اخیر، این نگرانیها تا حدود زیادی کاهش یافت.
هومن زنگنه، عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان طلا و جواهر، درباره دلایل کاهش قیمت سکه در روز دوشنبه گفت: «این کاهش قیمت در درجه اول ناشی از کاهش حدود ۱۰۰ دلاری نرخ هر اونس طلا در بازارهای جهانی است. واضح است که وقتی در بازارهای جهانی روند کاهشی ناگهانی آغاز میشود، در بازار داخلی نیز این روند نمایان میشود.»
وی تاکید کرد: «من فکر میکنم علیرغم این کاهش قیمت که گفته میشود به دلیل اقدامات کاخ سفید بوده، این کاهش قیمت مقطعی است و دوباره قیمت اونس در بازارهای جهانی افزایش خواهد یافت و متعاقب آن، ما در داخل نیز با افزایش قیمتها مواجه خواهیم شد. البته این افزایش قیمت ممکن است به سرعت طی یکی دو هفته آینده رخ ندهد، ولی من فکر میکنم تا پایان سال میلادی، قیمت طلا در بازار جهانی افزایش خواهد یافت.»
پیش از این، زنگنه پیشبینی کرده بود که با وجود شتاب فزاینده قیمت طلا در بازار جهانی و رسیدن نرخ هر اونس به حدود ۳۴۰۰ دلار، احتمالا نرخ هر اونس به حدود ۳۶۰۰ تا ۳۷۰۰ دلار خواهد رسید که نرخی بیسابقه در سطح جهانی است.
عضو هیات مدیره تولیدکنندگان طلا و جواهر در این باره توضیح داد: «قیمت طلا و دلار به باور من بالا خواهند رفت، چون واقعیات اقتصادی این را میگویند. درباره طلا باید این را بدانیم که گرچه با اقدام اخیر، ۱۰۰ دلار اونس در بازارهای جهانی ارزانتر شد، ولی این کاهش قیمت ناشی از هیجانات سیاسی بود و نه روند طبیعی بازار. همچنان در بازار جهانی تقاضا برای طلا در حال افزایش است.»
وی ادامه داد: «برای تحلیل و پیشبینی آینده باید به جای تمرکز بر هیجانات و انتظارات، بر واقعیات تکیه کرد. وقتی به شاخص بورس در کشورهای مختلف نگاه میکنیم، متوجه میشویم که سرمایه از بازار سرمایه به شدت خارج شده است. از سوی دیگر، بخش مهمی از این نقدینگی سراغ خرید طلا خواهد رفت که زمینه افزایش نرخ طلا را فراهم کند. در داخل ایران نیز ما همچنان با نرخ بالای تورم دست و پنجه نرم میکنیم و به اصطلاح بستر افزایش قیمتها فراهم است.»
وی درباره روند بازار تا پایان هفته جاری گفت: «فکر میکنم تا پایان این هفته قیمتها ثبات خود را حفظ کنند و اگر هم بنا به نوسان باشد، نرخ هم ارز و هم طلا به طور جزئی تا پایان این هفته افزایش خواهند یافت.»