بازار مسکن در دوره فعالیت دولت چهاردهم به ثبات نسبی دست یافته است. آمار رسمی از وضعیت کنونی بازار مسکن در دسترس نیست؛ با این حال، دادههای غیر رسمی حاکی از آن است که قیمت مسکن در شهر تهران در یک سال منتهی به اسفند ۱۴۰۳، رشد ۲۴ درصدی را تجربه کرده است. این در حالی است که در همین بازه زمانی، قیمت ارز حدود ۶۰ درصد و طلا حدود ۱۴۶ درصد افزایش داشته است.
از بهمن سال گذشته تا اوایل اردیبهشت امسال که بازارهای طلا و ارز روند صعودی قابل توجهی را پشت سر گذاشتند، بازار ملک در آرامش نسبی به سر میبرد. تورم بازار ملک در شرایط کنونی به حدود ۲۴ درصد کاهش یافته است؛ این در حالی است که در اردیبهشت دو سال قبل، این بازار تورم ۱۰۷ درصدی را تجربه کرده بود.
وزارت راه و شهرسازی در ۹ ماه گذشته، برنامههای جامعی را برای کنترل بازار مسکن تدوین کرده است که از جمله آنها میتوان به پرداخت وام به ۳۰۰ هزار واحد نیمهساز در شهرها، برنامه ساخت ۷۵ هزار واحد استیجاری طی سه سال آینده، تامین ۶۰۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل زیرساختهای مسکن ملی، تامین زمین برای ۳.۶ میلیون واحد نهضت ملی مسکن، افزایش تسهیلات کمک ودیعه تا سقف ۲۷۵ میلیون تومان، پرداخت وام قرضالحسنه به پروژههای مسکن ملی دارای ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی و پایش آنلاین وضعیت مسکن ملی در سامانه تِم اشاره کرد.
همچنین در حال حاضر، تسهیلات یک میلیارد و ۲۸۰ میلیون تومانی خرید مسکن از طریق اوراق تسه پرداخت میشود که اخیرا دو محدودیت این وام شامل سن بنا و پرداخت آن صرفا به زوجین برداشته شده و همه اعضای خانواده میتوانند به صورت دو نفره از آن استفاده کنند.
با توجه به اقدامات دولت برای کنترل تورم عمومی، بازار مسکن نیز شرایط آرامی را سپری میکند. رییس اتحادیه مشاوران املاک میگوید که قیمتها در بازار مسکن به ثبات رسیده است. فعالان بازار ملک نیز آرامش نسبی بازار ملک را تایید میکنند.
رویکرد وزارت راه و شهرسازی آن است که در یک فضای واقعی، شفاف و به دور از آمارسازی، برای مدیریت بازار مسکن برنامهریزی کند. به طور مثال، در دورههای گذشته، تعداد واحدهای در حال ساخت نهضت ملی مسکن ۲.۶ میلیون واحد اعلام شده بود؛ در حالی که طبق آمار، تنها ۴۶۰ هزار واحد در مرحله فونداسیون قرار داشت و ۳۴ هزار واحد به مرحله نازککاری رسیده بود.
تورم بازار مسکن در یک سال گذشته کاهشی بوده است. کنترل نوسانات بازار مسکن لزوما در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار ندارد و به مولفههای متعددی شامل تورم عمومی، میزان رشد بازار موازی، نهادههای ساختمانی، دستمزد، حمل و نقل و … مربوط میشود. با این وجود، طبق گزارش مرکز آمار، تورم فروردین ۱۴۰۴ به ۳۳ درصد رسیده و بر اساس آمار غیر رسمی، تورم بازار مسکن در تهران ۲۴ درصد بوده است. این بدان معناست که قیمت واقعی مسکن حدود ۹ درصد افت کرده و این نوید را میدهد که متقاضیان خانه اولی بتوانند با افزایش تدریجی توان مالی، خانهدار شوند.