در روزهای اخیر، مذاکرات بین ایران و آمریکا در حالی که با میانجیگری وزیر امور خارجه عمان در شهر رم برگزار شد، به پایان رسید. این مذاکرات که به صورت غیرمستقیم و فنی برگزار گردید، علیرغم اینکه به نتایج مشخصی نرسید، ولی توانست از افزایش ناگهانی قیمتها در بازار ارز جلوگیری کند.
در هفته گذشته، انتشار اخباری در مورد درخواست آمریکا برای توقف کامل غنیسازی در ایران، باعث افزایش قیمت دلار تا ۸۵ هزار تومان و افزایش قیمت طلا شد. اما با انتشار خبر انجام مذاکرات، قیمتها به سرعت کاهش یافت و نرخ دلار به کانال ۸۲ هزار تومانی رسید.
در بازار رسمی، قیمت دلار توافقی به حدود ۷۲ هزار تومان رسید. این نرخ توسط صرافیهای مجاز و بر اساس معاملات سامانه ارز توافقی در مرکز مبادله طلا و ارز تعیین میشود.
کارشناسان اعتقاد دارند که بازار ارز نسبت به گذشته کمتر تحت تأثیر اخبار و شایعات قرار میگیرد و فعالان بازار به این نتیجه رسیدهاند که در صورت ادامه مذاکرات و حصول نتایج نهایی، احتمالاً خیلیها فروشنده ارز در بازار خواهند شد؛ زیرا انجام توافقات منجر به گشایشهای اقتصادی و افزایش ارزآوری در کشور میشود.
همچنین، افزایش نرخ انس جهانی باعث افزایش قیمت طلا و سکه در بازار ایران شد، به طوری که هر قطعه سکه امامی با افزایش یک میلیون تومانی، به ۷۵ میلیون و ۵ هزار تومان رسید و هر گرم طلای ۱۸عیار با افزایش ۱۲۲ هزار تومانی، به ۶ میلیون و ۶۵۳ هزار تومان رسید.
در این راستا، جعفر قادری، کارشناس اقتصادی، افزایش بیمنطق نرخ ارز در گذشته را ناشی از انتظارات تورمی و التهاب بازار دانست و تأکید کرد که افزایش نرخ ارز به بیش از ۱۰۰ هزار تومان در اواخر سال گذشته، کاملاً مصنوعی بود.
وی همچنین از عدم نظارت دولت در بازار و ضعف در قوانین انتقاد کرد و تأکید کرد که در صورت کنترل و نظارت جدی بر بازار، شاهد نابسامانیهای قیمتی این چنین نبودیم.