بازار؛ تسلا علیرغم جنگ تجاری بین ایالات متحده و چین و ابهام در مورد تعرفه ها، برنامه های خود را برای توسعه عملیات جدید در چین پیش می برد.
در ماه ژوئن، این شرکت توافقی را برای ساخت یک نیروگاه باتری در مقیاس شبکه امضا کرد تا به تأمین برق پاک و پایدار برای مصرف کنندگان کمک کرده و از اهداف چین برای گذار به انرژی سبز حمایت کند. با این حال، تسلا برای کسب سهم بازار باید با بزرگترین تولید کنندگان باتری جهان رقابت کند و فراتر از تولید خودروهای برقی (EV) وارد حوزه های جدید شود.
تسلا، غول خودروسازی برقی آمریکایی، حدود دو دهه پیش به عنوان یک استارت آپ در سیلیکون ولی آغاز به کار کرد. ایلان ماسک در سال 2004 به عنوان رئیس و سرمایه گذار اصلی به این شرکت پیوست و در سال 2008 مدیرعامل آن شد. تسلا به عنوان پیشگام در دنیای خودروهای برقی شناخته شد و زمانی که اکثر خودروسازان تنها در حال بررسی ایده خودروهای برقی بودند، تسلا در این زمینه سرمایه گذاری کرد. این شرکت برای سال ها بازار خودروهای برقی آمریکا و اروپا را در اختیار داشت و مدل های تمام برقی متنوعی را پیش از بسیاری از رقبای بزرگتر خود به بازار عرضه کرد.
مدل S تسلا که در سال 2012 به بازار آمد، عملکردی مشابه خودروهای اسپرت داشت و با برد بیش از 400 کیلومتر، در مقایسه با خودروهای برقی کندتر و با برد کمتر رقبا، برجسته بود. تا سال 2020، تسلا 60 درصد از بازار خودروهای برقی آمریکا را در اختیار داشت، اما این سهم در سال 2024 به 38 درصد کاهش یافت، زیرا صدها مدل رقابتی جدید وارد بازار شدند.
با این حال، تسلا دیگر تنها یک تولیدکننده خودروهای برقی نیست. این شرکت در توسعه سیستم های رانندگی خودکار سرمایه گذاری کرده و قصد دارد تاکسی های بدون راننده (“روبوتاکسی”) را در شهرهای مختلف جهان عرضه کند. همچنین، کسب و کار ذخیره سازی انرژی تسلا در حال رشد است و این شرکت روی توسعه ربات انسان نما به نام اپتیموس کار می کند. در حالی که کسب و کار خودروهای برقی تسلا با ورود گزینه های برقی ارزان تر از خودروسازان معتبر به بازار دچار چالش شده، این شرکت به پروژه های دیگر خود خوش بین است.
در ماه ژوئن، تسلا اعلام کرد که توافقی را برای توسعه بزرگترین نیروگاه باتری در مقیاس شبکه در چین امضا کرده است. این سیستم ذخیره سازی باتری در مقیاس بزرگ برای تنظیم عرضه و تقاضای انرژی در شبکه استفاده خواهد شد و به تأمین برق تجدیدپذیر پایدار برای مصرف کنندگان کمک می کند. ارزش این قرارداد حدود 556 میلیون دلار تخمین زده شده است.
اولین کارخانه باتری تسلا در شانگهای در سه ماهه اول سال بیش از 100 مگاپک – باتری هایی که برای استفاده در مقیاس شبکه طراحی شده اند – تولید کرده است. هر مگاپک می تواند تا 1 مگاوات برق به مدت چهار ساعت تأمین کند. تسلا اعلام کرده است: «نیروگاه ذخیره سازی انرژی سمت شبکه، یک تنظیم کننده هوشمند برای برق شهری است که می تواند منابع شبکه را به صورت انعطاف پذیر تنظیم کند.» استفاده از مگاپک ها امنیت انرژی را با تضمین عرضه پایدار برق تجدیدپذیر افزایش می دهد.
چین برای دهه ها در بخش های انرژی خورشیدی و بادی سرمایه گذاری سنگینی کرده و به بزرگترین قدرت انرژی تجدیدپذیر جهان تبدیل شده است. سال گذشته، ظرفیت نصب شده انرژی خورشیدی و بادی چین به ترتیب 45.2 درصد و 18 درصد افزایش یافت. ظرفیت خورشیدی نصب شده به 886.67 گیگاوات رسید (از 609.49 گیگاوات در سال 2023) و ظرفیت انرژی بادی به 520 گیگاوات افزایش یافت. چین در ژوئیه سال گذشته، شش سال زودتر از برنامه، به هدف ظرفیت انرژی تجدیدپذیر خود برای سال 2030 دست یافت.
ظرفیت عظیم انرژی تجدیدپذیر چین به این معناست که نصب سیستم های ذخیره سازی باتری در مقیاس بزرگ در مزارع بادی و خورشیدی اصلی این کشور ضروری است تا تأمین انرژی پاک به ساعاتی که خورشید می تابد یا باد می وزد محدود نشود. ذخیره سازی باتری به چین کمک می کند تا در دهه های آینده وابستگی خود به سوخت های فسیلی را کاهش داده و اقتصاد خود را کربن زدایی کند.
تسلا در توسعه ذخیره سازی باتری با CATL چین و خودروساز BYD رقابت می کند. CATL در حال حاضر حدود 40 درصد از سهم بازار جهانی تولید باتری را در اختیار دارد و پیش تر انتظار می رفت سلول ها و بسته های باتری مورد استفاده در مگاپک های تسلا را تأمین کند.
علاوه بر این، تسلا در حالی این پروژه را پیش می برد که چین با جنگ تجاری با ایالات متحده مواجه است و رئیس جمهور ترامپ اخیراً تعرفه های بالایی بر واردات چینی اعمال کرده است.
چین در حال حاضر حدود 40 گیگاوات ظرفیت باتری در مقیاس شبکه دارد. با این حال، این ظرفیت باید در سال های آینده به طور قابل توجهی افزایش یابد تا اهداف گذار سبز این کشور محقق شود. علاوه بر این، کشورهای دیگر در سراسر جهان نیز به دنبال گسترش نصب باتری های در مقیاس بزرگ هستند که می تواند تسلا را به صادرات باتری های بیشتری از چین ترغیب کند.