در شرایطی که معیشت مردم با چالش‌هایی مواجه است و قیمت بسیاری از کالاهای ضروری افزایش یافته است، قیمت انواع روغن نیز گران شد و فشار مضاعفی بر معیشت خانوارها به ویژه اقشار آسیب‌پذیر وارد کرد. این در حالی است که برخی مسئولان معتقدند قیمت روغن از سال گذشته تاکنون افزایش نیافته است و باید تغییر می‌کرد، در حالی که از ابتدای سال تاکنون چند بار نرخ‌ها دستخوش تغییر شده‌اند.

رئیس اتحادیه برنج و خواروبار اصفهان در خصوص علت افزایش قیمت روغن مدعی شد که اگرچه اخیراً مشکلاتی برای این کالا به وجود آمده بود، اما این مسئله برطرف شده و از شنبه روغن به وفور در بازار عرضه خواهد شد. وی همچنین ادعا کرد که قیمت تمام شده روغن با افزایش ۲۵ درصدی همراه خواهد بود که علت این افزایش قیمت به دلیل تغییر نکردن نرخ از ابتدای ۱۴۰۳ تاکنون و براساس ضوابط سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان به دلیل عواملی نظیر افزایش حقوق و دستمزد و کرایه‌های حمل‌ونقل انجام شده است.

اظهارات رئیس اتحادیه برنج و خواروبار اصفهان کاملاً در جهت عکس با واقعیت اقتصادی جامعه است. اوایل فروردین ۱۴۰۴ اعلام شد که قیمت مصوب روغن آفتابگردان و سویا تصفیه شده به صورت فله افزایش یافته است و همین موضوع شائبه افزایش مجدد قیمت روغن را در بازار تقویت کرد. در ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ گزارش‌هایی مبنی بر اعلام قیمت جدید روغن مایع در بازار منتشر شد.

در هفته دوم اردیبهشت ۱۴۰۴، گزارش‌هایی مبنی بر افزایش قیمت روغن و کمیاب شدن آن در فروشگاه‌ها به دلیل توزیع محدود منتشر شد و پس از آن قیمت‌ها اندکی افزایش یافت. در خرداد ۱۴۰۴ شاهد فروش روغن با قیمتی بالاتر از نرخ مصوب در برخی فروشگاه‌ها بودیم.

به طور کلی در فروردین، اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۴، افزایش قیمت روغن در سه ماهه ابتدایی سال افزایش یافت و این افزایش قیمت شاید به طور رسمی اعلام نشده باشد، اما تولیدکنندگان قیمت این کالا را به دلیل کمبود عرضه و توزیع قطره چکانی به سمت و سویی هدایت کردند تا بار دیگر قیمت‌های رسمی نیز تحت فشار قیمت‌های غیررسمی بالاتر رود تا سودی که مورد انتظار تولیدکنندگان است به جیب آن‌ها سرازیر شود.

رئیس اتحادیه برنج و خواروبار اصفهان در حالی ادعا کرده که قیمت روغن از ابتدای ۱۴۰۳ ثابت مانده است که پیش‌تر نیز مدعی شده بود که هیچ مشکلی در تامین و عرضه قند، شکر، چای و حبوبات وجود ندارد و ذخایر کافی است و قیمت‌ها در وضعیت متعادل قرار دارند، اما در واقعیت چیز دیگری بود. یا اینکه او پیش‌بینی کرده بود که با آغاز فصل برداشت برنج در شمال کشور از مرداد، قیمت برنج داخلی کاهش می‌یابد، در حالی که قیمت برنج در دو ماه اخیر روند صعودی بی‌سابقه‌ای داشته است.

همچنین در دی ماه ۱۴۰۳، ستاد و کارگروه تنظیم بازار رسماً افزایش ۱۵ درصدی برای روغن نباتی مصارف خانوار و ۲۱ درصدی برای مصارف قنادی را ابلاغ کرد و در فروردین ۱۴۰۴ نیز گزارش‌هایی از اعلام قیمت‌های جدید روغن مایع منتشر شد. بنابراین این گونه نبوده که قیمت روغن از ابتدای ۱۴۰۳ تا تیر ۱۴۰۴ کاملاً ثابت مانده باشد.

از آنجایی که روغن جزء جدایی‌ناپذیر سبد غذایی خانوارها است و در تهیه بسیاری از غذاها کاربرد اساسی دارد، افزایش قیمت آن به طور مستقیم بر هزینه زندگی روزمره تاثیرگذار است و امکان حذف و یا جایگزینی آن به سادگی وجود ندارد. همچنین گران شدن روغن نه تنها بر مصرف خانوارها بلکه بر اصنافی مانند قنادی‌ها، رستوران‌ها و سایر تولیدکنندگان مواد غذایی که روغن ماده اولیه آنهاست تاثیر می‌گذارد و همین مساله موجب افزایش قیمت نهایی محصولات این صنایع و در نتیجه کاهش تقاضا و یا افت سودآوری آنها شود.

توسط autokhabari.ir