افزایش قابل توجه واردات کالاهای اساسی در هفته‌های اخیر، در شرایطی که کشور درگیر تنش‌های ناشی از حملات خصمانه رژیم صهیونیستی بوده است، نشان‌دهنده تلاش دولت برای تأمین کالاهای اساسی، کنترل قیمت‌ها و جلوگیری از نارضایتی‌های اجتماعی است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی از افزایش ۵۳ درصدی واردات کالاهای اساسی در هفته گذشته خبر داد. وی اعلام کرد با هماهنگی‌های بین‌دستگاهی، حجم واردات کالاهای اساسی در هفته ۲۴ تا ۳۰ خرداد به ۹۸۰ هزار تن رسید که نسبت به هفته قبل از آن رشد ۵۳ درصدی را نشان می‌دهد.

آمار هفته ۱۷ تا ۲۳ خرداد حاکی از آن است که میزان ترخیص کالاهای اساسی ۶۳۹ هزار تن ثبت شده بود. این افزایش، نشان‌دهنده اثربخشی سیاست‌های اتخاذ شده است. در بخش کالاهای اساسی پنج‌گانه، شاهد رشد سه‌برابری واردات بوده‌ایم به طوری که از ۲۷۱ هزار تن به ۸۱۴ هزار تن افزایش یافته است. ادامه این روند رو به رشد می‌تواند نیازهای اساسی مردم را به خوبی تأمین کند.

به نظر می‌رسد سیاست‌های وزارت اقتصاد در جهت افزایش واردات کالاهای اساسی، تسهیل مقررات ترخیص کالا، کاهش بوروکراسی اداری و تسریع فرآیند ترخیص کالا در گمرک است. دولت قصد دارد با اولویت‌دهی به کالاهای اساسی، مسیر واردات آنها را هموار کند.

همچنین دولت تلاش دارد تا برای کالاهای اساسی مانند گندم، روغن، دارو و … ارز دولتی یا نرخ ثابتی اختصاص دهد تا از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کند. در شرایط تورمی و کاهش ارزش ریال، تخصیص ارز ارزان‌تر می‌تواند انگیزه واردات را افزایش دهد.

با توجه به تنش‌های منطقه‌ای، ممکن است دولت سیاست انبار کردن کالاهای اساسی را برای جلوگیری از شوک‌های آتی در پیش گرفته باشد یا با استفاده از روابط سیاسی، مبادلات تهاتری یا پرداخت‌های غیردلاری، میزان واردات را گسترش دهد.

دولت ممکن است برای جلوگیری از کمبود کالاها، تعرفه‌های وارداتی را به صورت موقت کاهش داده باشد، زیرا در شرایط تنش‌های خارجی، تلاش براین است که با تأمین کالاهای اساسی، از نارضایتی‌های اجتماعی جلوگیری شود. افزایش واردات سیگنالی برای آرام‌سازی بازار است.

توسط autokhabari.ir