در تاریخ 12 تیر 1404، ساعت 12:30، خبری در خصوص افزایش قیمت محصولات داخلی خودروسازان منتشر شد. این افزایش قیمت، سوالی را در ذهن بسیاری از افراد ایجاد کرده است: آیا این سود تنها شامل حال خودروسازان می‌شود؟

باید گفت که مدت‌ها بود که خودروسازان داخلی، به ویژه ایران خودرو، به دنبال دریافت مجوز برای افزایش قیمت محصولات خود بودند. آن‌ها سرانجام موفق به کسب موافقت وزارت صمت شدند. افزایش قیمت محصولات داخلی در کارخانه، قطعاً میزان زیان‌دهی خودروسازان را کاهش می‌دهد، اما خرید خودرو را برای قشر ضعیف‌تر جامعه سخت‌تر می‌کند.

با این حال، اگر به موضوع از دیدگاهی کلان‌تر نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که افزایش قیمت اصولی می‌تواند در برخی جنبه‌ها مفید باشد. در ادامه، به بررسی این جنبه‌ها می‌پردازیم.

افزایش قیمت اصولی، راهی مطمئن برای کاهش ضرر

همانطور که می‌دانید، شرکت‌های داخلی، به ویژه ایران خودرو و سایپا، به دلیل قیمت‌گذاری دستوری، کاهش ارزش ریال ایران، نرخ ارز ثابت و سیاست‌های اشتباه، در مسیر ضرردهی قرار گرفته‌اند. مدیران این شرکت‌ها تلاش می‌کنند تا از روش‌های مختلف، میزان ضرردهی را کاهش دهند. یکی از روش‌هایی که این شرکت‌ها به دنبال آن هستند، افزایش قیمت محصولات خود و آزادسازی قیمت‌ها است.

با افزایش قیمت محصولات داخلی، بخشی از زیان خودروسازان جبران می‌شود، اما فشار اصلی آن بر دوش خریداران و مصرف‌کنندگان است. با این حال، افزایش قیمت می‌تواند اختلاف قیمت میان کارخانه و بازار را کاهش دهد و دیگر خودرو به عنوان کالایی سرمایه‌ای به حساب نیاید. دلالان به سراغ مواردی مانند طلا، ارز، مسکن و غیره خواهند رفت.

خودرو داخلی در دستان مصرف‌کننده واقعی

با اینکه افزایش قیمت، توانایی خرید خریداران را کاهش می‌دهد، اما تغییر نگرش عامه مردم در مورد سرمایه‌گذاری بر روی خودروهای داخلی، موجب کاهش تعداد دلالان می‌شود. همین موضوع می‌تواند ثبت‌نام و خریداری محصول داخلی را برای مصرف‌کننده واقعی راحت‌تر سازد و دیگر خبری از هجوم دلال‌ها برای خرید محصولی خاص نخواهد بود.

در واقع، از این منظر، افزایش قیمت پدیده‌ای دو سر برد است که هم تولیدکننده داخلی از آن سود می‌برد و هم مصرف‌کننده واقعی. از طرفی، با افزایش سود شرکت‌های تولیدکننده، شرکت خودروساز نیز به سراغ عرضه محصولات متنوع‌تر و با کیفیت‌تر خواهند رفت و خدمات مناسب‌تری را به مشتریان خود ارائه خواهد داد.

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که اگر افزایش قیمت به شکلی منطقی صورت گیرد، می‌تواند قیمت خودروهای داخلی در بازار آزاد را نیز کنترل کند و جلوی قیمت‌گذاری‌های عجیب و غریب را در بازار خودروی کشور بگیرد.

در نهایت، باید گفت که درست است که افزایش قیمت محصولات داخلی خرید این خودروها را سخت‌تر می‌کند، اما می‌تواند موجب کاهش و حذف دلالان شده و خریداری و ثبت‌نام خودروهای داخلی را برای مصرف‌کنندگان راحت‌تر کند.

توسط autokhabari.ir