مدیرعامل فورد هشدار داد که اگر خودروسازان آمریکایی نتوانند با سرعت پیشرفت چین در حوزه خودروهای الکتریکی همگام شوند، آینده فورد به خطر خواهد افتاد. جیم فارلی با صراحت از چالشی بزرگ برای خودروسازان سنتی سخن گفته است. به گفتهٔ وی، رقابت در بازار خودروهای الکتریکی دیگر فقط یک مسابقه نیست بلکه مسئلهای حیاتی برای بقای این شرکتها است.
فارلی با اشاره به رقابت جهانی با چین اظهار داشت: ما در یک رقابت جهانی با چین هستیم و این فقط به خودروهای الکتریکی محدود نمیشود. اگر در این رقابت شکست بخوریم، فورد آیندهای نخواهد داشت.
این سخنان از روی گمانهزنی نیست و فارلی از تجربه مستقیم خود سخن میگوید. او در سال گذشته شش یا هفت بار به چین سفر کرده و از نزدیک شاهد پیشرفت سریع خودروسازان چینی بوده است. فارلی این تجربه را تکاندهندهترین چیزی که تاکنون دیده، توصیف کرد؛ اما چرا کشوری که خودروهایش در آمریکا فروخته نمیشود، تا این حد او را تحت تأثیر قرار داده است؟
پاسخ در توانایی تولید چینیها نهفته است. به گفته فارلی، چین نهتنها بیش از هر کشور دیگری خودروهای الکتریکی تولید میکند، بلکه کیفیت این خودروها نیز چیزی کم ندارد: هفتاد درصد از کل خودروهای الکتریکی جهان در چین تولید میشوند.
به تازگی شیائومی شاسیبلند لوکس YU7 را با قیمت ۳۵ هزار دلار معرفی کرده و گفته میشود تاکنون ۲۰۰ هزار سفارش برای آن ثبت شده است. فارلی افزود: فناوری داخل خودروهای چینی بسیار پیشرفتهتر است. شرکتهایی مثل هواوی و شیائومی در تمام خودروها حضور دارند.
وقتی سوار خودرو میشوید، نیازی به اتصال گوشی نیست و کل زندگی دیجیتال شما بهصورت خودکار در خودرو منعکس میشود. علاوه بر این، هزینه تولید و کیفیت خودروهایشان بهمراتب از آنچه در غرب میبینم، بهتر است.
پیام فارلی واضح است. او میخواهد آمریکا هرچه سریعتر با چین در این حوزه همگام شود. بااینحال، فورد استراتژی خود را تغییر داده و بهجای تولید بیشتر خودروهای الکتریکی، روی خودروهای پلاگینهیبریدی تمرکز کرده است زیرا بازارهایی که فورد در آنها فعالیت میکند، فعلاً علاقه بیشتری به خودروهای پلاگینهیبریدی نشان دادهاند.
طبق گزارش بیزنس اینسایدر، سهام فورد در سال جاری بیش از ۹ درصد رشد کرده است. بااینحال، سؤال بزرگتر همچنان باقی است که آیا تغییر استراتژی فورد برای رقابت بلندمدت در بازار جهانی خودروهای الکتریکی که روزبهروز تحت سلطه چین قرار میگیرد، کافی خواهد بود؟ فارلی منتظر پاسخ این سؤال نمانده و همین حالا زنگ خطر را به صدا درآورده است.