منتشر شده در 22 تیر 1404 ساعت 18:07


در حالی که خودروسازانی مثل فولکس واگن، هیوندای و فراری میگویند مشتریان آنها خواهان دکمههای فیزیکی به جای لمسی هستند، شرکت مزدا نظر دیگری دارد. این خودروساز ژاپنی اخیراً اعلام کرده عموم مشتریان دکمههای لمسی را به دکمههای فیزیکی ترجیح میدهند!
حذف بیشتر دکمههای فیزیکی از نسل جدید مزدا CX-5
کراس اوور محبوب مزدا CX-5 از زمان عرضه در سال ۲۰۱۲، با جذب دقیقاً ۴,۷۶۱,۳۲۹ مشتری، به پرفروشترین مدل حال حاضر کمپانی تبدیل شده است. چند روز قبل نسل سوم این خودرو رسماً معرفی شد. در نگاه اول، طراحی بیرونی این نسل یک تکامل هوشمندانه به نظر میرسد، اما در داخل کابین دامنه تغییرات آنقدر زیاد است که به راحتی میتوان از واژه انقلاب استفاده کرد.
با دقت در نظرات کاربران در پستهای معرفی این نسل از مزدا CX-5 در شبکههای اجتماعی، میتوان متوجه شد که عموم مردم از داشبورد مینیمالیستی جدید چندان راضی نیستند. در برخی از این نظرات آمده:
«بدون دکمه و کلید چرخان، نمیخرم! ارگونومی برای من مهم است»
«امکان ندارد خودروی بدون دکمه بخرم.»
«چیزی که دوست ندارم، حذف دکمهها و کلید چرخان است»
«کنترلرهای سیستم تهویه، بخاری، یخ زدا و دما باید دکمه فیزیکی داشته باشند… لطفاً»

پاسخ رسمی مزدا: مشتریان نمایشگر بزرگتر میخواهند!
برخلاف نظرات کاربران، ظاهراً حذف تقریباً تمام دکمهها همان چیزی است که مشتریان از مزدا میخواهند. تامارا ملینارچیک، مدیر روابط عمومی مزدا در آمریکای شمالی، در گفتگو با وبسایت موتوروان اعلام کرده تصمیم برای حذف اکثر دکمههای سنتی بر اساس یک مطالعه داخلی گرفته شده؛ این مطالعه نشان میدهد مشتریان یک سیستم سرگرمی بزرگ را ترجیح میدهند. وی در این رابطه گفته:
«بر اساس بازخورد مشتریان، ما یک رابط کاربری انسان و ماشین (HMI) جدید توسعه دادیم که سهولت استفاده را در اولویت قرار میدهد و همزمان فلسفه رانندگی ایمن مزدا را حفظ میکند. در CX-5 جدید، کنترلر چرخان با یک نمایشگر مرکزی لمسی جایگزین شده که مناسبترین راه برای به حداقل رساندن برداشتن دست از روی فرمان است.»
خانم ملینارچیک افزوده سیستم تشخیص صدای پیشرفته CX-5 به راننده اجازه میدهد عملکردهای خودرو مانند تهویه مطبوع، سیستم صوتی و ناوبری را کنترل کند. همچنین کلیدهای روی فرمان راننده را قادر میسازند بدون وارد کردن فشار به منابع توجه انسانی، کنترلهای لازم را انجام دهد.
چرخش ۱۸۰ درجهای مزدا؛ وقتی نمایشگر لمسی دشمن ایمنی بود!
این یک تغییر موضع آشکار و چرخش ۱۸۰ درجهای برای مزدا محسوب میشود، چرا که این شرکت به طور معمول در برابر اتکای بیش از حد به نمایشگرهای لمسی مقاومت میکرد. در سال ۲۰۱۹، متیو والبوئنا مهندس ارشد مزدا در آمریکای شمالی برای بخش HMI و سرگرمی، هنگام عرضه مزدا ۳ گفته بود:
«در تحقیقات ما، زمانی که در یک خودرو راننده دستش را به سمت رابط کاربری لمسی میبرد، ناخواسته به فرمان گشتاور وارد میکرد و خودرو از مسیر خود منحرف میشد. و البته، با یک صفحه لمسی باید حین لمس کردن به آن نگاه کنید… به همین دلیل ما با حذف عملکرد لمسی راحت بودیم.»
کراس اوور CX-5 اولین محصول مزدا نیست که در این مسیر حرکت میکند. سدان الکتریکی EZ-6 نیز که در چین فروخته میشود و با نام 6e در سایر بازارهای بینالمللی عرضه خواهد شد، دارای داشبوردی ساده و متمرکز بر یک نمایشگر لمسی بزرگ است. کراس اوورEZ-60 هم که هنوز عرضه جهانی آن تأیید نشده، حتی نمایشگر بزرگتری دارد! شاید بدانید هر دو خودروی مذکور ریشه در مدلهای چینی دارند که توسط شریک تجاری مزدا، یعنی چانگان، طراحی و تولید شدهاند. البته نسل جدید CX-5 از این قاعده مستثناست و یک پروژه مستقل توسط خود مزدا به حساب میآید.
پیشتر شرکت ب ام و هم سیاست مشابهی را در پیش گرفته و دکمه گردان معروف خود را از محصولات جدید حذف کرده است. در تمام مدلهای دیفرانسیل جلوی خودروساز باواریایی خبری از این دکمه بزرگ نیست و خودروهای آینده مبتنی بر پلتفرم نئو کلاس فاقد آن خواهند بود. به نظر میرسد فلسفه «هر چه کمتر، بهتر» در حال حاکم شدن است.

تضاد در گفتههای خودروسازان
همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردیم، فولکس واگن یکی از مخالفان حذف دکمهای فیزیکی است. این شرکت چندی قبل با پذیرش اشتباه بودن حذف دکمهها، اعلام کرد محصولات آتی خود را با کنترلهای فیزیکی روانه بازار خواهد کرد. هیوندای هم گفته وابستگی بیش از حد به نمایشگرهای لمسی میتواند به «استرس، کلافگی و سردرگمی» در حین رانندگی منجر شود. جدیدترین محصول فراری یعنی مدل آمالفی هم از دکمههای لمسی فاصله گرفته و با دکمههای فیزیکی معرفی شده است.
یورو انکپ هم دکمههای فیزیکی را ایمنتر می داند
جالب اینکه یورو انکپ با بازنگری در شاخصهای خود، از سال ۲۰۲۶ امتیاز جداگانهای را برای وجود دکمههای فیزیکی در سیستم امتیازدهی لحاظ خواهد کرد. بر اساس قوانین جدید، خودروهایی که دکمههای فیزیکی برای بوق، برف پاککن، راهنما، چراغ خطر و سامانه دریافت کمک اضطراری نداشته باشند، نخواهند توانست حداکثر امتیاز ایمنی، یعنی ۵ ستاره را دریافت کنند. به گفته متیو ایوری مدیر توسعه استراتژیک یورو انکپ «آنچه اکنون مشاهده میکنیم این است که تصادفات بیشتری به دلیل حواسپرتی رانندگان رخ میدهد. رانندگان مجبورند برای انجام یک کار ساده، به صفحه نمایش نگاه کنند که خطرناک است.»
source