رئیس کل بانک مرکزی در مراسم صدسالگی بانک سپه اظهار داشت: همه افراد از بدو تولد تا لحظه مرگ با سیستم بانکی سروکار دارند و سیستم بانکی نقش بسیار مهمی در ارائه تصویری مناسب از سیستم اقتصادی کشور دارد.
وی با تاکید بر اینکه سیستم بانکی با افراد در سنین مختلف سروکار دارد و توسعه آن میتواند به توسعه اقتصادی کشور منجر شود، گفت: مدیران بانک سپه از بزرگان صنعت بانکداری کشور هستند و تقریباً این بانکها نقش اساسی در توسعه کشور دارند. بسیاری از نوآوریهایی که ۱۰۰ سال پیش در کشور ایجاد شده است، از بانکهای ملی و سپه شکل گرفته است. حتی بانک مرکزی نیز از درون این بانکها بوجود آمده است.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بانک سپه در صنایع مختلف نقشآفرینی کرده است، افزود: سال ۱۴۰۴ سالی متفاوت در سیستم بانکداری خواهد بود، زیرا قانون برنامه هفتم برنامههایی را برای دو سال اول برای ما در نظر گرفته است و ما موظف به اجرای آن هستیم.
وی با اشاره به برنامههای مشخص برای اصلاح سیستم بانکی، گفت: ما برنامههای خود را برای اصلاح سیستم بانکی نهایی کردهایم و کار یک بانک را به صورت آزمایشی در تعطیلات عید آغاز کردیم.
فرزین با اشاره به تامین مالی تولید توسط سیستم بانکی، گفت: اگر روشهای تامین مالی را توسعه دهیم، قطعاً سرمایهگذاری در کشور تقویت خواهد شد. ما طرحی را شروع کردهایم که روش تامین مالی هدفمند است. آسیبشناسی نشان میدهد که پول در جای خود نمینشیند و کارایی پول کاهش مییابد یا پول به سمت بنگاههای بزرگ میرود و این باعث میشود بنگاههای کوچک ضعیف شوند و آسیب ببینند.
وی افزود: ما برنامهای داریم که به صورت هدفمند پول را به بنگاههای کوچک نیز برسانیم. ما این طرح را برای سه ماه در بانک ملی شروع کردهایم.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: پولی که به عنوان سرمایه در گردش به بنگاه داده میشود، حتما باید منجر به تولید و تامین نیازهای تولیدی بنگاه شود.
فرزین با اشاره به اینکه بخش عمدهای از تسهیلات بانکی به بنگاههای بزرگ داده میشود، گفت: به همین دلیل دفتری برای کنترل تسهیلات واحدهای بزرگ در بانک راهاندازی میشود.
وی به تخصصی کردن بانکها و تقسیم آنها به ۶ گروه طبق برنامه هفتم اشاره کرد و گفت: بانکها یا باید تخصصی شوند یا تجاری یا قرضالحسنه یا مسکن و … . الان عموم بانکها همه کاری را انجام میدهند و رقابت گستردهای به ویژه در سود بانکی دارند.
رئیس کل بانک مرکزی به بنگاهداری بانکها اشاره کرد و گفت: بانکهای مختلف وظایف خاص خود را باید داشته باشند و در حوزه تخصصی خود باید کار خود را انجام دهند. بانک باید بنگاه را خلق و واگذار کند، نه اینکه بنگاه را اداره کند.
فرزین به کفایت سرمایه بانکها اشاره کرد و گفت: الان بانک سپه نیز همین مشکل را دارد. ۳۳۰ همت مجموع سرمایه بانکها بوده است. کفایت سرمایه بانکها عملاً منفی بوده است، حتی اگر تمام تحریمها حل شود، با این صورتهای مالی اصلا هیچ کاری ممکن نیست.
وی افزود: ناترازی سیستم بانکی ناشی از ورشکستگی نیست، بلکه دارایی موجود است ولی نقدینگی لازم را ندارد. ما همه بانکها را مجبور به افزایش سرمایه کردیم. حداقل سرمایه بانک باید ۲۰ همت باشد و زیر ۲۰ همت دیگر بانکی را نخواهیم داشت.
رئیس کل بانک مرکزی به اضافه برداشت نظام بانکی اشاره کرد و گفت: اگر وارد ریشه شویم، بخشی ناشی از مطالبات از دولت است. هرچه تحریمها تشدید شد، تامین مالی دولت از بانکها افزایش یافت.
فرزین درباره پولشویی نیز گفت: ۲۷۰۰ همت تراکنش مربوط به اشخاص مشکوک به پولشویی را رصد کردیم و با آنها برخورد کردیم.
وی در پایان گفت: طبق قانون ما میتوانیم به دلیل اضافه برداشت شرکتهای بانکها را بگیریم، ولی علاقهای نداریم داراییهای بزرگ بانکها که متعلق به سپردهگذاران است را بگیریم.