وزیر نیرو در نشستی با مدیران صنعت آب و آبفا کل کشور، به بررسی چالشهای این صنعت پرداخت و اظهار داشت: در جلسهای با حضور معاون اول رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و برخی از وزرای دولت، گزارشی در مورد بحران جهانی آب ارائه شد. این گزارش نشان میدهد که خاورمیانه کانون این بحران است و وضعیت آب در ایران بسیار نگرانکننده است.
وی با اشاره به اهمیت آب به عنوان مایه حیات و مادهای ارزشمند، افزود: متاسفانه این مایه حیات به عنوان کمارزشترین ماده مورد استفاده قرار میگیرد. وزیر نیرو تاکید کرد که باید از این شرایط استفاده کنیم و اقدامات جدی را در دستور کار قرار دهیم.
علیآبادی با بیان اینکه همه طرحهای اساسی صنعت آب و آبفا فقط بهبود وضع موجود را به دنبال داشته است، گفت: این طرحها با افزایش تابآوری همراه بودهاند، اما هیچ کدام مشکل و چالش صنعت آب کشور را به طور اساسی حل نمیکنند؛ بنابراین باید با اتکا به راهکارهای طولانیمدت به توسعه پایدار کشور برسیم.
وی از بارگذاری جمعیت در تهران، مشهد و سایر کلانشهرها به عنوان یک نگرانی یاد کرد و افزود: توسعه صنعت و بارگذاری جمعیتی نیازمند تامین آب است. وزیر نیرو با تاکید بر لزوم بازچرخانی آب با استفاده از فناوریهای نوین، گفت: نخستین اقدام جدی در مواجهه با این مساله، بازچرخانی آب است.
علیآبادی با اشاره به افزایش دمای هوای جهانی و ایران و تاثیر آن بر افزایش مصرف آب، گفت: هماکنون که در اواسط اردیبهشت قرار داریم، وضعیت دمای هوای کشور نشان میدهد که نسبت به سال گذشته ۴.۵ درجه افزایش داشته است. وی افزود: این در حالی است که دمای هوا در سال گذشته نیز در مقایسه با گذشته ۲.۵ درجه افزایش یافته بود؛ بنابراین در مجموع در دو سال اخیر با افزایش ۷ درجهای دمای هوا نسبت به میانگین گذشته مواجه هستیم.
وزیر نیرو چالش دیگر صنعت آب را خشک شدن اکثر چاههای آب عنوان کرد و گفت: از مجموع چاههای مجاز، تعداد قابل توجهی خشک شده و بسیاری دیگر در عمق ۱۵۰ متری خشک شدهاند. وی با بیان اینکه آورد سالانه آب تجدیدپذیر امروز با کاهش ۳۷ درصدی از ۱۰۳ میلیارد متر مکعب به ۶۶ میلیارد متر مکعب رسیده است، گفت: این در شرایطی است که آورد سالانه آب تجدیدپذیر در کشور در یک زمانی ۱۳۰ میلیارد مترمکعب بوده است.
علیآبادی با تاکید بر اینکه “آب” ثروت بیننسلی است و باید برای مدیریت آن تصمیم راهبردی اتخاذ شود، گفت: امروز حجم آب موجود در سد لتیان و سد کرج به ترتیب ۴۷ میلیون متر مکعب و ۶۴ میلیون متر مکعب است. وی ادامه داد: در چنین شرایطی باید جلوی بارگذاری جمعیت و هدر رفت آب گرفته شود و در کنار آن باید همه آبهای مصرفی به مرحله بازچرخانی برسند.
وزیر نیرو با تاکید بر ورود فناوری نوین در حوزه تولید آب شیرین با کمترین مصرف انرژی و کیفیت بالا، افزود: طرحهای اضطراری آب باید به فوریت به مرحله اجرا برسد، اما در کنار آن لازم است تلاش و اهتمام ویژه را به کار بست تا آب تازه تولید و مصرف آب مدیریت شود. وی پیشبرد طرحهای درازمدت، بازچرخانی آب و کاهش مصرف آب را سه ضلع اصلی مثلث رفع چالش صنعت آب کشور در شرایط کنونی برشمرد و گفت: در کنار این مهم باید توجه ویژهای نیز بر اقتصاد آب شود.
علیآبادی تعیین سرانه مصرف آب برای هر ایرانی را نیازمند توجه به شرایط اقلیمی و منابع موجود آب کشور دانست و خاطرنشان کرد: امروز موضوع “حیات” در کنار “بهداشت” مطرح است و باید تعیین سرانه مصرف آب منطبق با شرایط منابع آبی کشور شود.