در این مقاله قصد داریم با سفری به تاریخ خودروسازی، داستان برندهایی را مرور کنیم که صنعت خودروسازی جهان را شکل دادند.
تاریخچه خودروسازی به بیش از یک قرن پیش بازمیگردد، یعنی زمانی که بنز موتورواگن در سال ۱۸۸۶ بهعنوان اولین خودروی تولیدی جهان معرفی شد. بااینحال، برخی شرکتهای خودروسازی حتی از این تاریخ نیز قدیمیتر هستند. بسیاری از برندهایی که امروز بهعنوان خودروساز میشناسیم، فعالیت خود را با تولید محصولاتی غیر از خودرو آغاز کردند و سپس به صنعت خودروسازی روی آوردند. در این مقاله، ۱۰ برند قدیمی خودروسازی جهان را معرفی میکنیم.
۱-پژو
سال تأسیس: ۱۸۱۰
پژو، قدیمیترین برند در این فهرست، امروزه بهعنوان یک خودروساز شناخته میشود اما دههها پیش از اختراع خودرو فعالیت خود را آغاز کرد. خانواده پژو در ابتدا محصولاتی مانند آسیاب قهوه، لوازم آشپزخانه و بعدها دوچرخه تولید میکردند. اولین وسیله نقلیه موتوری این شرکت، یک سهچرخه بخار بود که در سال ۱۸۸۹ معرفی شد. بخش خودروسازی پژو بهسرعت رشد کرد و درنهایت به یک کسبوکار مستقل تبدیل شد. امروزه، شرکت خودروسازی پژو بخشی از گروه استلانتیس است. بااینحال، خانواده پژو همچنان شرکتهایی را اداره میکند که دوچرخه و لوازم آشپزخانه تولید میکنند.
۲-تاترا
سال تأسیس: ۱۸۵۰
این برند کمتر شناختهشده جمهوری چک امروزه صرفاً به تولید کامیون و خودروهای نظامی مشغول است اما یکی از قدیمیترین خودروسازان جهان محسوب میشود که سابقهای پیوسته در تولید وسایل نقلیه دارد. تاترا کار خود را با تولید درشکههای اسبی آغاز کرد، سپس به ساخت واگنهای قطار روی آورد و درنهایت خودروهای مجهز به موتور درونسوز تولید کرد. تاترا به دلیل رویکرد نوآورانهاش در آیرودینامیک که در آن زمان علمی نوپا بود، شهرت یافت. این شرکت در دوران پیش از جنگ چندین خودروی آیرودینامیک تولید کرد و تا ابتدای قرن جدید به تولید خودروهای سواری ادامه داد اما از آن زمان تمرکز خود را بر تولید کامیون گذاشت.
۳-اوپل
سال تأسیس: ۱۸۶۲
اوپل، یکی دیگر از اعضای گروه استلانتیس، کار خود را با تولید چرخخیاطی آغاز کرد و سپس به ساخت دوچرخه روی آورد. چند دهه بعد، در اوایل قرن بیستم، بنیانگذار شرکت، آدام اوپل، درگذشت. همسر و فرزندان او با فردریش لوتزمان، طراح خودرو، وارد همکاری تجاری شدند و اولین خودروی اوپل تولید شد. اوپل در بیشتر دوران فعالیت خود متعلق به جنرال موتورز بود و بسیاری از خودروهای آن به دلیل مهندسی مشترک، با نامها و برندهای دیگر در سراسر جهان عرضه میشدند. در سال ۲۰۱۷، اوپل به گروه پژو-سیتروئن پیوست و بعدها در گروه استلانتیس ادغام شد.
۴-روور
سال تأسیس: ۱۸۷۸
این برند نیز مثل اوپل، ابتدا چرخخیاطی تولید میکرد و سپس به ساخت دوچرخه و سهچرخه روی آورد. در اوایل قرن بیستم، روور تولید وسایل نقلیه موتوری را آغاز کرد. البته این محصولات ابتدا موتورسیکلت بودند و اولین خودروی برند روور در سال ۱۹۱۲ معرفی شد. پس از دورهای اولیه با مشکلات مالی، روور در طول قرن بیستم بهعنوان یک برند مشهور تثبیت شد. این شرکت چندین بار دستبهدست شد و زیر چتر شرکتهای بریتیش لیلاند، بامو، فورد و درنهایت جگوار لندروور (متعلق به تاتا موتورز) قرار گرفت. بااینحال، برند روور حدود ۲۰ سال است که فعالیتی ندارد.
۵-بنز
سال تأسیس: ۱۸۸۶
مرسدس بنز هرچند قدیمیترین شرکت در این فهرست محسوب نمیشود اما اولین خودروی تولیدی جهان را ساخت. این خودروی سهچرخ توسط برتا بنز، همسر کارل بنز، در سفری ۱۰۶ کیلومتری به شهرت رسید و خودرو را بهعنوان وسیلهٔ کاربردی برای حملونقل معرفی کرد. محبوبیت موتورواگن باعث شد کارل بنز خودروهای بیشتری توسعه دهد و تعداد چرخها را به چهار افزایش دهد. پس از ادغام با شرکت گوتلیب دایملر، این برند رسماً مرسدس بنز نام گرفت. در طول قرن بیستم، مرسدس بنز به یکی از بزرگترین و شناختهشدهترین خودروسازان جهان تبدیل شد.
۶-اشکودا
سال تأسیس: ۱۸۹۵
برند چکی اشکودا با نام «لورین و کلمنت» فعالیت خود را با تولید دوچرخه آغاز کرد اما مدت کوتاهی بعد، این شرکت به ساخت خودرو روی آورد. نام اشکودا در سال ۱۹۲۰ پس از یک ادغام شرکتی معرفی شد. پس از دورههایی از مشکلات مالی و گمنامی نسبی، اشکودا در سال ۱۹۹۱ توسط گروه فولکسواگن خریداری شد و حیاتی دوباره یافت. امروزه این برند مجموعهای گسترده از خودروها، ازجمله سدانها، خودروهای کامپکت و شاسیبلندها، تولید میکند و بر قابلیت اطمینان و طراحی شیک تمرکز دارد.
۷-الدزمبیل
سال تأسیس: ۱۸۹۷
وقتی الدزمبیل در سال ۲۰۰۴ تعطیل شد، قدیمیترین خودروساز آمریکایی فعال بود که به تاریخ پیوست. این شرکت توسط «رانسوم الدز» تأسیس شد و مفهوم خط تولید را ابداع کرد (موفقیتی که اغلب بهاشتباه به فورد نسبت داده میشود، درحالیکه فورد اولین خط تولید متحرک را ساخت). کمتر از یک دهه پس از تأسیس، الدزمبیل توسط جنرال موتورز خریداری شد و تا پایان فعالیت خود بخشی از این گروه باقی ماند. دوران طلایی الدزمبیل تا دهه ۱۹۹۰ ادامه داشت، اما در بازار رقابتی آن زمان با مشکل مواجه شد.
۸-رنو
سال تأسیس: ۱۸۹۸
مدت کوتاهی پسازآنکه «لوئی رنو» اولین خودروی خود را ساخت، شرکتی که نام او را یدک میکشد وارد دنیای مسابقات اتومبیلرانی شد و موفقیتهای قابلتوجهی کسب کرد. خیلی زود مدلهای تولیدی هم ساخته شدند و رنو را به یکی از بزرگترین خودروسازان فرانسه و اروپا تبدیل کردند. علاوه بر خودروهای سواری، این برند مجموعه محصولات خود را با تولید کامیونها، ماشینآلات کشاورزی، خودروهای تجاری و حتی موتورهای هواپیما گسترش داد.
۹-فیات
سال تأسیس: ۱۸۹۹
فیات بیش از یک قرن یکی از بزرگترین خودروسازان اروپا بود و به دلیل تولید مدلهای کوچک و ارزانقیمت که خودرو را در اختیار عموم مردم قرار دادند شهرت یافت. معروفترین محصول فیات، مدل کوچک ۵۰۰ است که پیشینهٔ آن به سال ۱۹۳۶ بازمیگردد و هنوز هم تولید میشود. در سال ۱۹۷۱، فیات برند آبارث را خریداری کرد که بخش مسابقات آن را بر عهده گرفت و شروع به ساخت مدلهای تولیدی با عملکرد بالا کرد. در سال ۲۰۱۴، مجموعهای از ادغامهای شرکتی آغاز شد که درنهایت به خرید فیات توسط استلانتیس منجر شد؛ این برند همچنان بخشی از گروه استلانتیس است.
۱۰-کادیلاک
سال تأسیس: ۱۹۰۲
کادیلاک، نامی مترادف با تجمل، یکی از قدیمیترین خودروسازان آمریکا است. چند سال پس از تأسیس، این شرکت توسط جنرال موتورز خریداری شد. دوران طلایی کادیلاک پس از جنگ جهانی دوم در دهههای ۵۰ و ۶۰ بود یعنی زمانی که کادیلاک استاندارد خودروهای لوکس آمریکایی را تعیین کرد و خود را بهعنوان خودروسازی سطح بالا که هم موردعلاقه سلبریتیها و هم مصرفکنندگان عادی بود، تثبیت کرد. اگرچه کادیلاک در بازار رقابتی امروزی از اوج خود فاصله گرفته اما همچنان خودروهای سطح بالایی تولید میکند که مشهورترین آنها اسکالید است.