روابط ایران و روسیه در شرایط جدیدی قرار دارد و موانع پنجگانهای که پیش روی توسعه این روابط است، باید برطرف شود. کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، در گفتوگویی با برنامه جهان امروز به بررسی این شرایط و موانع پرداخت.
پس از تصویب معاهده جامع مشارکت راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، لازم است که همه طرفها برای عملیاتی کردن این معاهده تلاش کنند. ایران و روسیه امروزه در شرایطی قرار دارند که عنصر همسایگی و رویکردهای مشترک آنها ایجاب میکند که روابطشان به سطح راهبردی برسد.
در گذشته، روسیه پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی، به سمت غرب گرایش پیدا کرد، اما با درک رویکرد غرب نسبت به خود، مسیر دیگری را در پیش گرفت. امروزه، رویکرد ستیزهجویانه غرب نسبت به ایران و روسیه موجب شده که گرایشات این دو کشور به هم نزدیک شود.
سفیر ایران در روسیه با بیان اینکه ایران از زمان انقلاب اسلامی، رویکردی در تقابل با غرب داشته است، افزود: امروزه، رویکردهای غربگرایانه و غربستیزانه در کشورهای مختلف گسترش یافته و همین رویکردها موجب شده که ایران و روسیه به هم نزدیک شوند.
کاظم جلالی به موانع ارتقای روابط ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: یکی از این موانع، شناخت ناکافی از روسیه است. همچنین، جریان غرب تلاش میکند که از توسعه روابط دو کشور جلوگیری کند.
وی افزود: موانع دیگری مانند ضعف زیرساختها، مشکلات بانکی در شرایط تحریمی، گمرک و امکانات لجستیک بین دو کشور وجود دارد که باید برطرف شود.
با این حال، سفیر ایران در روسیه از افزایش حجم سرمایهگذاری خارجی توسط روسیه در ایران خبر داد و گفت: بر اساس آمارهای ارائه شده، بیشترین حجم سرمایهگذاری خارجی توسط روسیه انجام شده است و در حوزه نفتی، این کشور ۸ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در طول چند سال سرمایهگذاری میکند.
همچنین، با اجرایی شدن تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ۹۰ درصد تعرفه گمرکی برداشته میشود و ایران میتواند از این فرصت برای افزایش صادرات خود استفاده کند.
مسئله دیگر، انتقال گاز روسیه از طریق ایران است که در حال نهایی شدن است و میتواند ایران را به هاب گازی در منطقه تبدیل کند.