در نشستی که با موضوع کاهش تعهد ارزی صادرات فرش و صنایعدستی با حضور فعالان بخش خصوصی و نمایندگان اتاق بازرگانی برگزار شد، رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران به جایگاه ویژه فرش دستباف ایرانی اشاره کرد و آن را نمادی ملی دانست که در محافل بینالمللی معرف بخشی از هویت ایران است.
وی با انتقاد از سیاستهای سه دهه گذشته، اظهار داشت که بیتوجهی به این صنعت و اعمال سیاستهای نادرست باعث کاهش صادرات فرش از بیش از دو میلیارد دلار به کمتر از ۴۱۲ میلیون دلار شده است؛ موضوعی که به زنگ خطری جدی برای اقتصاد فرهنگمحور کشور بدل شده است.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران تأکید کرد که حفظ جایگاه فرش ایرانی مسئولیتی فرهنگی است و نباید تنها از منظر بازرگانی به آن نگریست. بسیاری از کشورها برای حفظ برندهای فرهنگی خود هزینههای بیشتری نسبت به منافع آن پرداخت میکنند، اما در ایران، فرش به عنوان یکی از مهمترین داشتههای فرهنگی از حمایت کافی برخوردار نبوده است.
وی از تلاشهای کمیسیون فرش و اتاق بازرگانی برای رفع موانع قانونی، از جمله مشکل پیمانسپاری و تعهد ارزی، تقدیر کرد و این اقدامات را گامهایی مؤثر در مسیر بازگشت فرش ایرانی به جایگاه واقعی خود دانست.
در ادامه این نشست، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران، مهمترین رقیب فرش دستباف ایرانی در بازارهای جهانی را کشور هند دانست و اظهار داشت که ۴۴ درصد از بازار مصرفی فرش دستباف در آمریکا قرار دارد که به دلیل تحریمها، ایران از این بازار عقب مانده است.
وی با این حال تأکید کرد که فرشهای دستباف ایرانی از توان رقابتپذیری بالایی در سطح جهانی برخوردارند و مشتریان خاص خود را دارند.