محمدحسین رئیسی، در یک نشست خبری، وضعیت بازار سیمان را نگران‌کننده توصیف کرد. به گفته وی، بر اساس آمار ارائه شده از بورس کالا، قیمت سیمان در یک ماه گذشته تقریباً دو برابر شده و عرضه آن به نصف کاهش یافته است. در بازار آزاد، قیمت هر تن سیمان به حدود ۵ میلیون تومان رسیده است.

این شرایط در حالی است که هنوز فصل گرم سال آغاز نشده، اما بسیاری از کارخانه‌های تولید بتن به دلیل مشکلات موجود، ناگزیر تعطیل شده‌اند. واحدهای دیگر نیز با ظرفیت بسیار پایین، یعنی حدود یک‌سوم یا یک‌چهارم، فعالیت می‌کنند و اگر این وضعیت ادامه یابد، به زودی آنها نیز تعطیل خواهند شد.

کمبود برق و سهمیه‌بندی آن از دیگر عوامل مؤثر در این بحران عنوان شده است. به گفته رئیسی، سهمیه برق صنایع کاهش یافته و این مسئله تولید را با مشکلات جدی مواجه کرده است.

آمار تولید سیمان در برخی کارخانه‌های بزرگ نیز حاکی از کاهش قابل توجه تولید است. به عنوان مثال، تولید سیمان شاهرود از ۲۰ هزار تن در فروردین به ۸ هزار تن کاهش یافته است. همچنین، تولید سیمان ساوه از ۲۵ هزار تن به ۹ هزار تن، فیروزکوه از ۱۵ هزار تن به ۷۵۰۰ تن، و سیمان شمال از ۱۵ هزار تن به ۷ هزار تن کاهش یافته‌اند.

دبیر انجمن تولیدکنندگان بتن آماده، کاهش تولید سیمان را زنگ خطری جدی برای صنعت ساخت‌وساز توصیف کرد و به سوءاستفاده از کدهای بورسی اشاره کرد. وی توضیح داد که در حال حاضر، برخی افراد سیمان را چند ماه پیش با قیمت پایین خریداری کرده‌اند، اما آن را از کارخانه خارج نکرده‌اند و اکنون قصد دارند همان محموله را با قیمت چندبرابری وارد بازار کنند.

طبق قانون، باید ۸۰ درصد سیمان خریداری‌شده از بورس، ظرف یک هفته از کارخانه خارج شود، اما این قانون رعایت نمی‌شود. همچنین، در گذشته برای دریافت کد بورسی باید مجوزهای لازم ارائه می‌شد، اما اکنون هر فردی می‌تواند به‌راحتی کد بگیرد و خرید انجام دهد، که این روند باعث جولان دلالان در بازار شده است.

رئیسی خواستار نظارت فوری بر کدهای بورسی و اعمال نسبت ورود به خروج شد و هشدار داد که اگر برای این بحران چاره‌اندیشی نشود، صنعت ساختمان وارد یک رکود شدید خواهد شد.

آمار دقیق قیمت‌ها نیز نشان می‌دهد که قیمت هر تن سیمان فله‌ای هگمتان در ۱۸ فروردین یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان بود، اما در ۲۲ اردیبهشت به ۲ میلیون و ۹۱۸ هزار تومان رسید؛ یعنی تنها در یک ماه، قیمت آن تقریباً دو برابر شده است.

در استان تهران حدود ۲۰۰ واحد تولید بتن آماده فعال بود که تاکنون یک‌سوم آنها تعطیل شده‌اند. اگر اولویت به کدهای بورسی مصرف‌کننده واقعی و صنایع داده نشود، این روند تعطیلی ادامه خواهد داشت.

توسط autokhabari.ir