هاشم اورعی، استاد برجسته مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف، در گفتگو با خبرنگار اقتصادی، اظهار داشت که قیمت فروش برق در ایران به یک دهم هزینه تمام شده آن رسیده است. وی تاکید کرد که این موضوع سبب شده تا دهک دهم جامعه، یعنی افراد پردرآمد، ۲۹ برابر بیشتر از دهک اول، یعنی افراد کم‌درآمد، از یارانه برق بهره‌مند شوند. به گفته وی، این شیوه پرداخت یارانه به همه افراد به یک میزان، نه تنها کمکی به برقراری عدالت اجتماعی نمی‌کند، بلکه مشکلات اقتصادی و ناترازی برق را تشدید می‌کند.

استاد اورعی با اشاره به مشکلات ساختاری در حوزه برق، پیش‌بینی کرد که وضعیت ناترازی برق در آینده نزدیک بهبود نخواهد یافت، مگر اینکه دولت برنامه جامع و بلندمدتی برای اصلاح اقتصادی برق و واقعی کردن قیمت‌ها داشته باشد. وی تاکید کرد که دولت باید طی یک برنامه ۴ تا ۵ ساله، نقش خود را در بخش برق کاهش دهد و اقتصاد برق را اصلاح کند.

به گفته اورعی، تا زمانی که همه مردم به یک نسبت از یارانه برق بهره‌مند می‌شوند و قیمت فروش هر کیلووات ساعت برق نسبت به هزینه تمام شده آن بسیار پایین است، مشکلات برق کشور حل نخواهد شد. وی اذعان داشت که در حال حاضر، تولید یک کیلووات ساعت برق چندین هزار تومان هزینه دارد، در حالی که به قیمت بسیار پایینی به مردم فروخته می‌شود.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که اگر قیمت برق واقعی شود، مردم عادی با توان خرید پایین چه خواهند کرد، اظهار داشت که وی با یارانه برق به شکل کنونی موافق نیست. به گفته وی، روش کنونی پرداخت یارانه به صورت کلی و یکسان برای همه، سبب می‌شود که دهک‌های پردرآمد بیشتر از یارانه انرژی بهره‌مند شوند که این امر با عدالت اجتماعی مغایرت دارد.

اورعی تاکید کرد که حمایت از اقشار آسیب‌پذیر باید به شکل یارانه نقدی و نه به صورت یارانه به منابع انرژی باشد. وی اظهار داشت که اگر انرژی به صورت ارزان به همه داده شود، مصرف بی‌رویه انرژی تشدید خواهد شد و باید حمایت‌ها به شکل یارانه نقدی به افراد نیازمند صورت گیرد.

در پایان، اورعی تاکید کرد که یارانه‌ها باید به گونه‌ای باشد که با تورم همراه باشد و هر سال افزایش یابد. وی همچنین اظهار داشت که تمرکز کنونی بر تولید برق، بدون توجه به مدیریت مصرف، نمی‌تواند مشکلات ناترازی برق را حل کند و هر ساله بر کسری برق افزوده می‌شود.

توسط autokhabari.ir