هلیکوپتر تهاجمی AH-64 آپاچی با تسلیحات قدرتمند، زره پیشرفته و سیستمهای هدفگیری دقیق، ترسناکترین هلیکوپتر جنگندهٔ جهان محسوب میشود.


درحالیکه ارتش ایالاتمتحده ابزارهای جنگی شگفتانگیزی دارد که قادر به ایجاد وحشت و ویرانی هستند، هیچکدام بهاندازه هلیکوپترهای تهاجمی در میدان نبرد تأثیرگذار نیستند. درست است که صدای مسلسل گاتلینگ ۳۰ میلیمتری هواپیمای تهاجمی A-10 تاندربولت با شلیک ۳۹۰۰ گلوله در دقیقه یا عبور جت F-35 از آسمان میتواند روحیه هر دشمنی را تضعیف کند اما هلیکوپترهای نظامی به دلیل تطبیقپذیری بالا و قدرت آتش مشابه جنگندهها در شرایط مختلف، عملکردی بینظیر دارند. در قرن گذشته، ایالاتمتحده از هلیکوپترهای تهاجمی متعددی استفاده کرده که برخی مانند بل AH-1 کبرا در زمره بهترینهای تاریخ جنگ قرار دارند. بااینحال، در میان هلیکوپترهای نظامی ایالاتمتحده، هیچکدام بهاندازه AH-64 آپاچی وحشتآفرین نبودهاند؛ هلیکوپتری که به لطف تسلیحات قدرتمند، تطبیقپذیری و سیستم هدفگیری پیشرفتهاش، نامی رعبانگیز در میدان نبرد دارد.
جایگزینی شایسته برای AH-1 کبرا
AH-64 آپاچی در سال ۱۹۸۶ وارد خدمت و جایگزین AH-1 کبرا شد که بسیاری آن را اولین هلیکوپتر تهاجمی واقعی جهان میدانند. کبرا خود از هلیکوپتر UH-1 هیوز تکامل یافته بود و از اجزای آن برای کاهش زمان و هزینه توسعه استفاده کرد. در روزهای اولیه، کبرا به نام هیوز کبرا شناخته میشد و نسل اول آن به تسلیحاتی مانند موشکهای ضدتانک M65 تاو و راکتهای ۷۰ میلیمتری مجهز بود. کبرا در جنگ ویتنام شهرتی ترسناک برای خود دستوپا کرد؛ بنابراین، جای تعجب نیست که ارتش ایالاتمتحده هنگام طراحی AH-64 تمام ویژگیهای کبرا را در نظر گرفت. هدف ارتش، ساخت هلیکوپتری تهاجمی با برد بیشتر، سقف پرواز بالاتر و تواناییهای تسلیحاتی و زرهی بهبودیافته نسبت به کبرا بود. در اوایل دهه ۷۰، ارتش برنامهای به نام هلیکوپتر تهاجمی پیشرفته (AAH) را آغاز کرد و چندین شرکت هواپیماسازی ازجمله لاکهید مارتین، هیوز، سیکورسکی و بل پیشنهادهای خود را ارائه کردند. درنهایت، ارتش هیوز و بل را انتخاب کرد و تا اواسط دهه ۱۹۷۰، دو پروتوتایپ پروازی با نامهای YAH-64A ساخت هیوز و YAH-63A ساخت بل آماده شدند. پس از آزمایشهای بیشتر، نهایتاً مدل هیوز بهعنوان برنده انتخاب و آپاچی متولد شد.
زره، تسلیحات و سیستمهای هدفگیری پیشرفته
AH-64 آپاچی یک هلیکوپتر تهاجمی دونفره است که نهتنها سرعت بسیار بالایی دارد (حداکثر سرعت حدود ۳۰۰ کیلومتر در ساعت) بلکه یکی از معدود هلیکوپترهایی است که قادر به شلیک موشکهای هوا به هوا است. این هلیکوپتر علاوه بر موشکهای استینگر هوا به هوا، به یک توپ زنجیری ۳۰ میلیمتری با ۱۲۰۰ فشنگ مجهز است که با نرخ شلیک ۶۰۰ تا ۶۵۰ گلوله در دقیقه عمل میکند. همچنین میتواند ۱۶ موشک هلفایر و ۷۶ راکت ۷۰ میلیمتری حمل کند. این هلیکوپتر توانایی صعود بیش از ۸۵۳ متر در دقیقه را دارد و حضوری قدرتمند را در آسمان به نمایش میگذارد.
آپاچی همچنین از زره حفاظتی چشمگیری برخوردار است و به ویژگیهایی مانند نشانگرهای آتش دشمن و مکانیابی بلادرنگ تهدیدات مجهز شده که بقای آن را در میدان نبرد افزایش میدهد. سیستمهای هدفگیری پیشرفته این هلیکوپتر امکان اسکن میدان نبرد و درگیری دقیق با اهداف را فراهم میکنند. در ارتش ایالاتمتحده، آپاچیها در نیروی زمینی خدمت میکنند و از زمان معرفی در دهه ۸۰، در تمام درگیریهای نظامی بزرگ حضور داشتهاند. تا به امروز، بیش از ۲,۴۰۰ فروند آپاچی ساخته شده و در کشورهای متعددی ازجمله ژاپن، استرالیا، مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اسرائیل، یونان، هلند، قطر، سنگاپور، هند، کره جنوبی، کویت، بریتانیا، مراکش و اندونزی به کار گرفته شدهاند.